2024. Február 25. vasárnap
A horkolás kisgyermekkorban is megszokott, ám olykor egy igen komoly betegség, az obstruktív alvási apnoé szindróma tünete lehet. Az alvás közbeni légzéskimaradással járó betegség a horkoló gyerekek egyötödét érinti.

Az alvási apnoé szindróma bármilyen életkorban elkezdődhet, de főleg 2 és 5 év között szokott megjelenni – mondta el Allison Ogden, a gyermekek panaszaira specializálódott fül-orr-gégész. A betegség során a torok összeeső szövetei miatt rövid időre lecsökken vagy leáll alvás közben a légzés. Ennek eredményeképp az érintett rendszeresen felébred, így zavart szenved a pihenési ritmus. A gyerekeknél leginkább a megnagyobbodott orr- vagy torokmandula okolható a problémáért.

horkolás, apnoé

Gyermekkorban az apnoé tünetei közé tartozik a horkolás, a zavart, nem pihentető alvás, a napközbeni szájon át lélegzés, az ágybavizelés, a viselkedési zavarok (figyelmetlenség, szorongás, ingerlékenység, hangulatingadozás, lázadozó vagy agresszív magatartás) és a rendellenes növekedés. Ugyanakkor a felnőttektől eltérően ezek a gyerekek nem mindig álmosak napközben. Súlyos esetben a betegség a tüdő, a szív- és érrendszer, valamint a gyomor megbetegedését is okozhatja.

A diagnózis felállítása gyermekorvosi vizsgálattal kezdődik. Az érintett gyerekeknek rendszerint megnagyobbodott a mandulájuk, de gyakori tünet az állandó orrfolyás, az orrlégzés nehezítettsége, ezért folyamatos szájon át való lélegzés is. A diagnózis felállításának legjobb módja a légzés és az oxigénszint egy éjszakán át tartó műszeres megfigyelése.

A kezelés elsődleges módja a megnagyobbodott mandulák eltávolítása, amely az esetek 75-85 százalékában hozza meg a kívánt eredményt. Ha ez nem következik be, CPAP, azaz folyamatos pozitív légúti nyomásos maszk viselése válhat szükségessé.


Forrás: Medipress
2012. 02. 17. (Aktualizálva - 2012. 10. 15.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés