2024. Június 18. kedd

Ciszta gyermek- és serdülőkorban

ciszta, petefészekciszta
1 . oldal
A nőgyógyászati problémák sajnos a kislányokat sem kímélik, így ciszta gyerekeknél is kialakulhat, amit a nemi érés során fokozódó hormontermelés okoz. Meglétére sokszor valamilyen betegség kivizsgálása részeként végzett ultrahangvizsgálat során derül fény.

Hormonális nyugalmi szakban, 9 éves kor előtt csak nagyon ritkán fordul elő petefészekciszta. Kialakulását a nemi érés során fokozódó hormontermelés okozza. Egy bizonyos nagyságig ez tünetmentes, ártalmatlan. Amíg a hormonális egyensúly nem alakul ki, gyógyszeresen kezelhető, sőt általában meg is kisebbedik kezelés nélkül.

ciszta

Célszerű tehát orvosi ellenőrzés mellett 2-3 hónapot várni. A nagyra nőtt, kocsányon levő ciszta viszont megcsavarodhat, és a petefészket is magával vonhatja, ami elhal, ha vérellátása megszűnik. Ekkor heves, akut hasi fájdalom alakul ki. Ha ez jobb oldalon erősebb, vakbélgyulladás tüneteihez hasonlít. Ilyen esetben azonnali műtéti beavatkozás szükséges.

Fontos a menzesznaptár vezetése, mert ennek alapján már gyanakodhatunk cisztára a vérzési rendellenességből.

Javaslom, kérjék gyermeknőgyógyász véleményét a véletlenül talált petefészekciszta ultrahangos képe alapján: van-e teendő, szükségese gondozás vagy a ciszta kontrollja bizonyos időközökben, illetve a menzeszekről időnkénti "beszámolás"?


Szerző:

Dr. Lovas Györgyi
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés