2024. Június 23. vasárnap
A panaszok megismerése -  Nem fáj! -  12 év fölött -  Tanácsok kamaszlányoknak
Az első nőgyógyászati vizsgálattól minden fiatal lány tart és számtalan kérdés, félelem, félreértés és bizalmatlanság nyomasztja vele kapcsolatban. Hogyan zajlik a vizsgálat? Fog-e fájni? Hogyan lehet rá felkészülni?

A gyermeknőgyógyászati szakrendelésen 18 éven aluli lányok nőgyógyászati ellátását szakorvos végzi. A kislány korának megfelelően állunk a probléma megbeszéléséhez.

nőgyógyászati vizsgálat

A panaszok megismerése

A szülő és a gyermek természetes izgalmát igyekszünk oldani először, majd a korábbi betegségek, műtétek, gyógyszerszedés, tisztálkodás után érdeklődünk. A panaszok mérlegelésénél fontos megtudni, hogy az észlelt tünet okoz-e panaszt a gyereknek is, vagy csak az anyuka „látott valamit”, „olvasott róla”, vagy „neki ilyen annak idején nem volt.

Ezután súly- és magasságmérés történik, majd a test, illetve a bőr megtekintése. A vizsgálatot az emlők megemelésével és áttapintásával, az önvizsgálat megtanításával kezdjük. Ezt követi a külső nemi szerv, majd a hüvely és a kismedencei szervek vizsgálata.

Nem fáj!

Kicsi gyereknél is szükség lehet a hüvelyben lévő váladék vagy idegentest tisztázására, ami végbélvizsgálattal lehetséges. Szűz, de tampont használó lányokat egy ujjal is vizsgálhatunk sérülés kockázata nélkül. Ugyanakkor ilyen esetre is rendelkezésünkre áll vékony hüvelytükör, a köztudatban „kacsának” nevezett eszköz, ami nevét a kacsa csőréhez való hasonlósága miatt kapta.

Nem szűz lányoknál, rákszűrés során, óvatosan a hüvelybe vezetjük az eszközt, ami az összefekvő hüvelyfalakat széttolja és ily módon láthatóvá válik a méh hüvelyi része és a váladék. Ebből veszünk kevés mintát vizsgálatra. Az eljárás nem fájdalmas, talán kicsit kellemetlen.

Ezek után véleményt mondunk az adott esetről, és megbeszéljük a továbbiakat: az esetleges labor- vagy ultrahangvizsgálatot, váladéktenyésztést, vagy a tisztálkodási szokások módosítását. Egyértelmű diagnózis esetén gyógyszert írunk fel, tanácsot adunk a probléma jövőbeni előfordulására vonatkozóan, és felhívjuk a figyelmet az esetleges következményekre, szövődményekre is.

12 év fölött

12 évesnél idősebb serdülők esetén érdeklődünk az első és utolsó menstruáció időpontjáról, a vérzés gyakoriságáról és mennyiségéről (a menzesznaptár alapján), esetleges alhasi panaszok, megváltozott folyás, külső nemi szervi elváltozás után.

Kérdéseket teszünk fel az esetleges korább nőgyógyászati betegségekre, műtétekre vonatkozóan, gyógyszerszedéssel és gyógyszerallergiával kapcsolatban, illetve szexuális kapcsolat megléte esetén annak gyakoriságáról, a szexuális szokásokról és a használt védekezési módszerekről érdeklődünk.

Tanácsok kamaszlányoknak

Kérj tanácsot barátnődtől, anyukádtól, hogy orvost választhass magadnak. Fontos a barátságos, tabuk nélküli légkör. Írd fel előre kérdéseidet, amik zavarodban, első alkalommal talán nem jutnak eszedbe. Könnyű, kétrészes ruhába öltözz, hogy ne okozzon gondot a le- és felöltözésénél. A vizsgálat előtt ürítsd ki hólyagodat. Kísérőd csak a Te beleegyezéseddel lehet jelen a vizsgálóban. Egy asszisztensnő minden esetben segít az orvosnak. Titoktartási kötelezettségünk fiatalkorúra is kiterjed!


Szerző: Dr. Lovas Györgyi
Gyógyhírek
(A Heim Pál Gyermekkórház havilapja)

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés