2024. Július 25. csütörtök
Miért van szükség szteroidokra? -  Mit jelent az eszköz megfelelő alkalmazása? -  Mi történik, ha nem használja a szteroid készítményt? -  Valóban okozhat változást a növekedésben?
Az asztma kezelése során inhalációs szteroidokat is alkalmaznak. Ezek hatásával és esetleges mellékhatásaival kapcsolatban a szülőkben sok kérdés fogalmazódik meg, melyekre most dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa válaszolt.

Miért van szükség szteroidokra?

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával jár. Ha ezt nem kezeljük, a gyereknek asztmás tünetei lesznek, melyek jelentősen rontják az életminőségét, és súlyos állapot, asztmás roham is kialakulhat. Az inhalációs szteroidokat a gyerekek a belégző készülékkel, az asztma pipával tudják a légutakba juttatni. Az eszközt a megfelelő módon alkalmazva, az orvos által előírt dózisban ezek a szteroidok segítenek, hogy az asztmás gyerekeknél tünetmentességet tudjuk elérni.

Asztma gyerek

Mit jelent az eszköz megfelelő alkalmazása?

Nagyon fontos, hogy az asztma pipa használatát a gyerekek begyakorolják, mert ha nem megfelelően használják, a kezelés nem lesz sikeres és mellékhatások is előfordulhatnak. Ha jól használja az asztma pipát, a szteroid a légutakba jut, ha nem jól, akkor a szájüregben marad. Emiatt akár gombás fertőzés is kialakulhat a szájüregben, ezért is fontos mindig a szájöblítés a készülék használata után. Fontos az életkornak megfelelő maszk vagy szájcsutora használat, és a helyes használat begyakorlása a rendelőben.

Mi történik, ha nem használja a szteroid készítményt?

A szteroidokat a fenntartó kezelésben alkalmazzuk, ezek hosszú távon fejtik ki a hatásukat, vagyis az előírt adagolásban és rendszerességgel kell a légutakba juttatni. Ha ez elmarad, mert tartunk az esetleges mellékhatásoktól, ha az asztma pipát kevesebbszer, például csak minden másnap használja a gyermek, akkor idővel az asztmás tünetei erősödni fognak. Ha huzamosabb időn át elmarad a gyógyszerelés, akkor megjelennek az asztmás tünetek, a fokozódó köhögés, nehézlégzés, fulladás érzés és asztmás roham is kialakulhat. Ez különösen veszélyes most, a téli időszakban, amikor a légúti fertőzések hatására is fellángolhat az asztma.

Valóban okozhat változást a növekedésben?

Fontos egyértelműen különbséget tenni az inhalációs és a szájon át szedett szteroidok között. Asztma kezelésében a szteroid az alsó légutakba jut, helyben szívódik fel, csak elenyésző része jut a keringésbe. A szájon át szedett szteroidok ezzel szemben a véráramon keresztül minden szervhez eljutnak. Az inhalációs szteroidok tehát biztonságosabbak, mint az orális szteroidok. Kismértékben befolyásolhatják a gyermek növekedését, ez azonban a gyógyszerek, eszközök, adagok és a kezelés időtartama szerint változhat. A hatás viszont nem olyan mértékű, mint az a kockázat, amit például asztma esetén a nem megfelelően kezelt betegség okozhat. A nem megfelelő kezelés miatt az asztmás rohamokat kísérő oxigénhiány több károsodást okozhat a szervezetben, mint az inhalációs szteroid.

Dr. Somogyi Éva hangsúlyozza, hogy az asztma gyógyszerek előírás szerinti alkalmazása nagyon fontos, hiszen az asztma nem gyógyítható, de a betegeknél tünetmentességet lehet elérni. Ehhez azonban szükség van az inhalációs szteroidokkal történő fenntartó kezelésre, ezzel lehetnek panaszmentesek a gyerekek és így lehet minimalizálni az asztmás roham kockázatát.


Forrás: Tüdőközpont
2022. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés