2024. Július 25. csütörtök
A sport is segíthet -  Barlangterápia
Az asztmás gyerekek kezelése, gondozása során célunk a lehető legjobb állapot, a legjobb életminőség biztosítása. Először a tünetek, panaszok megszüntetését, majd hosszabb távon az állapotromlás és szövődmények megelőzését, valamint a jobb testi fejlődést, megfelelő edzettségi, fizikai állapot létrehozását próbáljuk meg elérni. Ezekért a célokért nemcsak az egészségügyi ellátásban dolgozók tehetnek sokat, hanem a beteg családja, környezete és maga az érintett gyermek is.

A gyógyszeres beállítás és a kontrollvizsgálatok során folyamatosan informáljuk a szülőket és a gyermekeket egyaránt, hiszen ez az alapja a sikeres gondozásnak, együttműködésnek. Ezt a célt szolgálják a szóbeli megbeszéléseken túl az írásos tájékoztató anyagok, valamint a tanácsadóprogramok, foglalkozások, rendezvények is.

asztma

Fontos tényező a gyermek környezetének megfelelő kialakítása, hiszen legjobb a panaszok kialakulását lehetőség szerint minél inkább megelőzni! Ilyen teendő az allergiát okozó állatok, háziporatka-allergia esetén a por minél alaposabb eltávolítása, a dohányfüstmentes környezet biztosítása, valamint ételallergia esetén a javasolt diéta betartása.

A beállított gyógyszeres kezelést jól kiegészítik a fizioterápiás módszerek. Fontos a – lehetőleg gyógytornász által betanított és később otthon rendszeresen végzett – gyógy- és légzőtorna-gyakorlatok, melyek a tüdő, a szív és a törzsizmok működését együttesen fejlesztik, ugyanakkor segítenek a felszaporodott, sokszor tapadós légúti váladék eltávolításában is. A gyakorlatok rendszeres végzése egyúttal az egyre gyakoribbá váló tartáshibák javításában is jó hatásúak.

A sport is segíthet

A fizikai tréning, a sport, a mozgásterápia minden formája kiemelt jelentőségű, különösen a hosszú távú hatások miatt. A dinamikus mozgásformákkal járó, játékos sportokat bátran végezheti mindenki, a legoptimálisabbnak mégis az úszás mondható. Több sportegyesület, tanfolyam foglalkozik asztmás gyerekek úszástanításával, ahol szakedzők irányításával igen jó eredményeket elérő edzésprogramban vesznek részt a gyerekek. A rendszeres edzés hatására javul az állóképesség, a fizikai teljesítmény, de nem elhanyagolható a sport nevelő szerepe sem.

Az eleinte sok panasszal küszködő asztmás gyermek komoly sportteljesítményeket is elérhet a kontrollált, fokozatos fejlesztés révén, miközben egyre kevésbé rézi magát betegnek. Gyakran kérik a szülők az iskolai testnevelés alóli felmentést, mert a fizikai terhelés, különösen a tartós futás sok gyermeknél asztmás panaszokat vált ki. A jó megoldás számukra nem a testedzés beszüntetése, hanem a javasolt spray-k megfelelő használata, és csak a tüneteket okozó terhelés alól történő, minél rövidebb időtartamú részleges felmentés.

Barlangterápia

Régóta ismert, mostanában egyre gyakrabban alkalmazott a barlangterápia is. Korábban csak pihenőkúrákat, esetleg légzőtornát végeztek a különleges klimatikus viszonyokat nyújtó barlangokban. Újabban barlangi túrákat tartó sportterápiás egyesület is alakult asztmás gyermekek számára. Itt a mozgásterápia nem gyógytornajellegű, hanem inkább izgalmas természeti felfedezés, érdekes program, ugyanakkor rendszeresen végezve az asztma jelentős javulását eredményezheti.

Végül, de nem utolsó sorban gondolnunk kell arra is, hogy a háttérben meghúzódó lelki problémák, feszültségek, családi gondok is komolyan hozzájárulhatnak az asztmás állapot romlásához, illetve csökkenésük, megoldódásuk esetén annak javulásához. Ezért olyan esetekben, amikor ennek igénye felmerül, pszichológus segítségét kell kérni, aki megfelelő, rövidebb-hosszabb távú támogatást tud nyújtani, esetleg autogén tréning alkalmazását javasolja, ami pszichoszomatikus problémák esetén nagyon jó hatású módszer. Mindezek együttes alkalmazásának lehetőségét biztosítják a szanatóriumi tartózkodások is, kiegészítve a környezetváltozás előnyös hatásaival.


Szerző:

Dr. Geiger Katalin
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés