2024. Július 25. csütörtök
Hogyan történik a légzésfunkció vizsgálata? -  Hogyan történik az allergiapróba? -  Melyek a leggyakoribb légúti allergiát okozó allergének?
Ahhoz, hogy az asztmás beteg teljes életet tudjon élni, fontos, hogy együttműködjön pulmonológus orvosával, háziorvosával. Az együttműködés első lépcsője a betegtájékoztatás. Mivel az asztmás betegnek speciális vizsgálatokon kell részt vennie, ezért fontos, hogy a szülő a gyermeket korának megfelelően tájékoztassa, előkészítse a leendő vizsgálatokra.

A kórelőzmény felvétele, valamint a fizikális vizsgálat után a beteg állapotától függően különböző vizsgálatok történnek (mellkasröntgen felvétel, labor- és fül-orr-gégészeti szakvizsgálat). Amennyiben az előzőek alapján asztma bronchiale gyanúja áll fenn, légzésfunkciós, valamint allergológiai vizsgálat Prick-teszt készül. A légzésfunkciós vizsgálatnál nagy szerepet játszik a gyermek együttműködési képessége és az asszisztencia gyakorlata. A légzésfunkció 6-7 éves kortól végezhető, és teljesen fájdalommentes. Az eredmény nemtől, kortól, testsúlytól, testmagasságtól függő.

asztma

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hogyan történik a légzésfunkció vizsgálata?

Számítógépes spirométerrel történik a vizsgálat. A beteg adatainak (név, születési idő, testsúly, testmagasság) bevitele után következik a mérés. A gyermek sterilizálható vagy eldobható szájrészt csutorát vesz a szájába, és jól rázárja az ajkát. Az orrot közben csipesz zárja le. Az asszisztens röviden tájékoztatja a beteget a teendőkről, és a vizsgálat alatt is szóval segíti őt. Elsőként a beteg 3-4 nyugodt be- és kilégzést végez. A következő belégzést követően teljesen kifújja a levegőt, majd visszaszívja addig, amíg csak bírja. Ilyenkor a ki- és belégzés mélységén és nem a sebességén van a hangsúly. Ezt nevezzük a belégzési vitálkapacitás-mérésnek.

A vizsgálat második részében teljesen más technikát kell alkalmazni. Az orrot itt is csipesz zárja le. A beteg vesz egy nagy levegőt, amekkorát csak tud, ezután beveszi a szájába a csutorát, rázárja az ajkát és egy gyors kilégzéssel, megpróbálja maximálisan kifújni a levegőt, majd visszaszívni. Ezt nevezzük forszírozott vitálkapacitás mérésnek.

A légzésfunkciós vizsgálat során az asszisztensnek el kell érnie, hogy a beteg az erőltetett ki- és belégzést gyorsan és maximális erőkifejtéssel végezze. Legalább három kilégzési manővert érdemes elvégezni és ezek közül a legjobb értéket kell figyelembe venni. A nem reális értékek származhatnak a beteg együttműködő képességének hiányából.

A kapott vizsgálati eredményt az orvos véleményezi. Ha a beteg légzésfunkciója eleve normál értéket mutat esetenként provokációs, terheléses vizsgálat szükséges. A terheléses vizsgálat során normál alap-légzésfunkció után 6 perc futás, majd légzésfunkció-ellenőrzés következik.

Ha a légzésfunkciós lelet hörgőgörcsre utal, a betegnek hörgőtágítóra van szüksége. Ennek beadása után 15 perc múlva újra légzésfunkciós vizsgálat következik. A diagnózis és terápia szempontjából alapvető jelentőségű a betegség allergiás hátterének feltárása, mely leggyakrabban allergiapróbával ítélhető meg.

Hogyan történik az allergiapróba?

Az allergiapróba abban az esetben végezhető el, ha a beteg legalább egy hete nem szed allergia elleni gyógyszert, nincs bőrkiütése, ödémája, és nem lázas. A vizsgálat napján a gyermek alkarja ne legyen bekenve testápolóval, naptejjel, gyógyszertári krémekkel, mert így a vizsgálat nehezen kivitelezhetővé válik.

Egy-egy csepp allergén oldatot cseppentünk a bőrre, általában az alkar hajlító oldalán. Célszerű az egyes cseppek között 2-3 cm távolságot tartani, a csuklótól és a könyökhajlattól legalább 5 cm távolságra elhelyezni az allergéncseppeket, majd tűvel, vagy erre előállított prick-lándzsával megkarcolni a bőr felszínét, és a cseppeket tollal megjelölni. A teszteléssel igen csekély mennyiségű allergén jut be a bőrbe, így a vizsgálat következtében fellépő anaphylaxiás reakció esélye igen csekély.

A teszt gyors és gyakorlatilag fájdalommentes. Az alkart célszerű vízszintesen tartani, nehogy az allergének összefolyjanak. A cseppekhez hozzányúlni, megvakarni nem szabad! A vizsgálat elvégzése után 15-20 percet kell várakozni. Az idő letelte után következik az értékelés. A teszt megfelelő értékeléséhez negatív és pozitív kontrollra van szükség. Negatív kontrollként az allergén oldószerét használják. Amennyiben erre is pozitív válasz jön létre, a teszt nem értékelhető. A pozitív kontroll a hisztamin, a bőr normális reaktivitását jelzi. Pozitív eredmény esetében az allergéncseppek helyén duzzanat és bőrpír jelenik meg. Ennek nagysága milliméterben mérhető.

Melyek a leggyakoribb légúti allergiát okozó allergének?

Egész évben hatók: háziporatka, penészgombák, madártoll, kutyaszőr, macskaszőr
Szezonálisak: fák, füvek, gabonapollen, nyári gyomok, lándzsás útifű, fekete üröm, parlagfű, virágkeverék

A vizsgálatok végeztével szóbeli és írásbeli tájékoztatást kap a szülő, mind az eredményektől, mind pedig a szükséges tennivalókkal kapcsolatban. A tájékoztatók segítenek abban, hogyan és mit lehet tenni az allergének elkerülése érdekében.


Szerző: Plank Barbara

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés