2024. Február 28. szerda
Ezek az asztma kockázati tényezői -  Mit tehetünk a megelőzés érdekében? -  A gyermeket is védi, ha megfelelően kezelt a kismama asztmája
Megfelelő kezelés hiányában, az asztma komplikációkat okozhat a várandósság időszakában. A személyre szabott terápia azonban nemcsak a kismama és a magzat egészsége miatt fontos, de a későbbi években további kedvező hatásokkal járhat.

Ezek az asztma kockázati tényezői

Az asztma kialakulására hajlamosít, ha a családban előfordult asztmás betegség. Az öröklődés mellett kockázati tényezőt jelent, ha a kismama dohányzik a várandósság alatt, vagy olyan környezetben tartózkodik tartósan, ahol passzív dohányzásnak van kitéve. A betegség kialakulásának esélyét növeli a koraszülés is, az idő előtt világra jött gyermekek körében gyakrabban fordulhat elő asztmás megbetegedés.Megelőzhető az asztma

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Természetesen fontos a dohányzás kerülése a várandósság és szoptatás időszakában, de azt követően is a gyermek környezetében. Támogatni kell az édesanyákat az anyatejes táplálással kapcsolatban. Az allergének jelenlétéről megoszlanak a vélemények, a kisgyermek esetében mindenképp előnyös, ha nem túlzottan tiszta, „steril” környezetben nő fel, az immunrendszer éréséhez ugyanis szükség van bizonyos mikrofertőzésekre. A várandósság időszakában azonban a magas kockázatú gyermekek esetében rendszerint – mivel a szülők is érintettek allergiában vagy asztmában – az allergénmentes környezet a jellemző.

A gyermeket is védi, ha megfelelően kezelt a kismama asztmája

Az asztma várandósság alatti kezelése nagyon fontos mind a kismama, mind pedig a magzat egészségére nézve. A nem megfelelően kezelt asztma, a terhesség alatti asztmás tünetek következtében előfordulhat, hogy a magzathoz nem jut a fejlődéséhez szükséges oxigén. Emiatt növekedés- és súlyfejlődés elmaradás, preeklampszia vagy akár koraszülés is bekövetkezhet.
Sok kismama a mellékhatásoktól tartva inkább nem szedi, vagy csökkenti az orvos által felírt gyógyszer mennyiséget. Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az inhalációs szteroidok várandósság alatt is biztonságosak, hiszen a tüdőbe belélegezve helyben szívódnak fel, a hatásuk tehát nem érinti az egész szervezetet - tette hozzá dr. Potecz Györgyi.
A Journal of Allergy and Immunology kutatásából pedig az is kiderült, hogy ha a kismama előírás szerint szedi a terhesség alatt a gyógyszereit, akkor az inhalációs szteroidok használatával csökkenteni tudja a gyermeknél megjelenő asztma kockázatát. A 140 vizsgált gyermek esetében erre a megfigyelésre jutottak a kutatók, akik születéstől 4 és 6 éves korukig követték nyomon a gyerekek állapotát.
A terhesség alatt az asztma kezelése tehát mind a kismama, mind pedig a gyermek szempontjából nagyon fontos. Annak érdekében, hogy a magzat oxigén ellátottsága megfelelő legyen, és így csökkenthessük a komplikációk esélyét, fontos, hogy a megbeszélt időpontban, de panaszok esetén soron kívül is konzultáljunk a kezelőorvossal – tanácsolja dr. Potecz Györgyi. Szükség esetén a gyógyszerek beállítását módosítani lehet a terhesség alatt, annak érdekében, hogy a kismama tünetmentes legyen.
Forrás: Tüdőközpont
2023. 11. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés