2024. Július 14. vasárnap
Október 1-től az 1 évnél fiatalabb gyermekek számára ingyenesen elérhetővé válik a felsőlégúti fertőzések kialakulásáért felelős Pneumococcus elleni védőoltás. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint idősebb gyermekek esetében is van lehetőség az oltás kedvezményes árú igénybe vételére.

A fertőző betegségek között a Pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) vezető halálozási ok világszerte. A baktérium olyan súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat, mint a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás és a véráramfertőzés, de nagyon gyakran felelős felső légúti megbetegedések kialakulásáért, mint a középfülgyulladás, arcüreg-gyulladás és hörgőgyulladás.

oltást kapó kisbaba, Pneumococcus, védőoltás

A védőoltás beadatása 2008. október 1-től az alábbi feltételek mellett lesz elérhető:

• a szülők kérésére valamennyi 1 évnél fiatalabb csecsemő- és kisgyermek térítésmentesen kapja meg a védőoltást;

• szintén a szülők kérésére az 1 évnél idősebb, de 2 évnél fiatalabb, egészségügyi okok miatt veszélyeztetett, a szakmai egyeztetések során meghatározott rizikócsoportokba tartozó kisgyermek is térítésmentes Pneumococcus elleni védőoltásban részesülhet;

• valamint minden 2 és 5 év közötti veszélyeztetett kisgyermek 70%-os támogatás mellett juthat hozzá a vakcinához.

A Pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthetőek a gyermekkori torok-, mandula- és középfülgyulladások, ezáltal a gyermekek egészségének megőrzése mellett csökkenthető a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele is. A térítésmentességgel a védőoltások egyenlő eséllyel adhatók meg minden kisgyermek.

A „Közös Kincsünk a Gyermek”, Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program részeként 2009 végére valamennyi 2 évesnél fiatalabb gyermek térítésmentesen lehet beoltva a Pneumococcus elleni vakcinával.


Forrás: Vital
2008. 08. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés