2024. Június 15. szombat
Az arcüregek gyulladása -  Arcüregöblítés -  Ritkább a homloküreg-gyulladás
A leghétköznapibb betegség, amelynek szinte mindannyian áldozatul esünk télvíz idején, a nátha, rosszabb esetben az influenza. A légúti fertőzéseknek súlyos szövődményei lehetnek, egy egyszerű náthának akár tüdőgyulladás is lehet a vége, de ráterjedhet a melléküregekre is, arc- és homloküreg-gyulladást okozva.

Ha megjelenik az orrban a nátha, különböző baktériumok (Streptococcus, Pneumococcus) felülfertőzhetik. Ha ez a "baktériumtenyészet" hátracsorog, akkor közvetlenül fertőzi a melléküregeket, s ha tovább folyik, rámegy a fülkürtön keresztül a fülre, majd az orrgaratűrt is beteríti. Ha nem fújjuk ki az orrunkat alaposan, hanem a fertőzött váladékon át veszünk lélegzetet, beporlaszhatjuk azt a tüdőbe, amely így tüdőgyulladást okozhat. Egy kiadós orrfújással tehát sok bajnak az elejét vehetjük.

arcüreggyulladás, orrmelléküreg-gyulladás

Az arcüregek gyulladása

A heveny felső légúti hurut ráterjedhet az orrmelléküregre is. Amikor az orrnyálkahártya a nátha során gyulladásba kerül, erősen vérbővé válik és megduzzad. Nem csupán az orrunk dugul el, hanem a melléküregek kivezető nyílásainak szájadéka is elzáródhat. A bennük termelődött nyák nem tud eltávozni, pang, és előbb vagy utóbb felülfertőződik. Ekkor alakul ki a melléküreg heveny gyulladása, amelynek jelei a tompa teltségérzettől a lüktető fájdalomig terjednek.

Legjobb tehát az üregek nyákelvezetését és szellőzését biztosítani. Segíthet az orrnyálkahártyát lelohasztó orrcsepp és az arc sugárzó hővel való kezelése. Az orrdugulást megszüntető orrcsepp helyreállítja a melléküregek átjárhatóságát, a melegítés pedig fokozza a nyáktermelést, amely a gyulladásos izzadmány eltávolításához szükséges. Antibiotikum adása is indokolt lehet.

Arcüregöblítés

Az arcüreg gyakran annyira megtelhet gennyes váladékkal, hogy a már ismertetett konzervatív kezelés nem hatékony, ilyenkor jöhet szóba az arcüreg átöblítése: a fülorrgégész szakorvos vékony, üreges tűt szúr be az orr felől, amelyen keresztül kimossa az arcüreg tartalmát. A kezelésnek köszönhetően gyorsul a gyógyulás folyamata.

Sokakban él a tévhit, hogy akinek már egyszer öblítették az arcüregét, annak máskor is szükségessé válhat. Ez természetesen nem így van, az öblítés során ejtett szúrcsatorna éppúgy összenő, mint pl. a bőrbe szúrt injekció helye. Nem az öblítés hajlamosít a későbbi ismétlődő arcüreggyulladásra, hanem az eleve meglévő hajlam. Ha valakinél gyakran ismétlődik bármely melléküreg heveny gyulladása, akkor kezelőorvosa keresni fogfa a hajlamosító tényezőket.

Ritkább a homloküreg-gyulladás

Általában többször gyanakodnak rá, mint ahányszor ténylegesen előfordul, mert a heveny felső légúti hurut a homloküreg érintettsége nélkül is gyakran okoz homloktáji, szem környéki fejfájást. A gyulladt homloküreget ritkán kell kezelni. Az alatta lévő rostasejtek és az arcüreg gyulladásának meggyógyítása többnyire elegendő a homloküregi folyamat rendeződéséhez. Ennek ellenére a homloküreg-gyulladás nagy körültekintést igényel a koponyaüreg közelsége miatt, főleg régebben, kezeletlen esetekben súlyos szövődmények fordultak elő. Ezeknek a melléküregeknek az állapota tehát közel sem mellékes.


Szerző: Dr. Rezek Ödön

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés