2024. Április 15. hétfő
Tünetek -  Terápia -  Mikor szükséges az arcüregmosás?
Heveny (akut) orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) legtöbbször felső légúti fertőzések talaján alakul ki a bakteriális felülfertőződés eredményeképpen. A heveny forma 12 héten belül maradéktalanul gyógyul. Mikor szükséges az arcüregmosás?

A felső légúti gyulladásokon kívül a felső fogsor betegségei, sérülések felülfertőződése okozhat még heveny melléküreg-gyulladást. Sajátos forma az uszidasinusitis, ennek kialakulásáért az arckoponya lehűlését, az orrba kerülő vegyes kórokozókat tartalmazó és egyébként is irritatív hatású uszodavizet teszik felelőssé. A barosinusitis a hirtelen nyomásváltozás okozta relatív nyálkahártya-duzzanat szájadék-elzáródás és nyálkahártya bevérzés. Ritkábban fogászati megbetegedések is okozhatnak heveny arcüreggyulladást.

A heveny gyulladás 12 héten belül gyógyul.

Az érintett melléküregek szerint megkülönböztetünk arcüreg-, homloküreg-, rostasejt- és iköbölgyulladást. Esetenként egyszerre több melléküreg is megbetegedhet.

 

Sinusitis

Tünetek

Gátolt orrlégzés, orrváladékozás, szaglásromlás jellemzi a betegséget. A melléküreg-szájadékok elzáródása esetén az érintett melléküreg felett fájdalom, kopogtatási és nyomásérzékenység mutatkozik, a betegséget gyakran fejfájás is kíséri.

Terápia

A kezelésben alapvető az orr és az orrmelléküregek szellőzésének biztosítása és a váladék spontán ürülésének segítése. Ennek érdekében az orvosi ellátásig lohasztó orrcseppek, láz- és fájdalomcsillapítók illetve nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők szedése ajánlott. Akkor van szükség antibiotikus kezelésre, ha a tünetek 48 óra alatt sem enyhülnek. Elzáródott szájadék esetében invazív beavatkozás – melléküregek mosása, szájadékok sebészi megnyitása – indokolt.

A heveny melléküreg-gyulladás maradéktalanul gyógyul, a gyulladás ideje alatt észlelhető CT-eltérések is megszűnnek.

Mikor szükséges az arcüregmosás?

A beavatkozásra akkor kerül sor, ha az orrmelléküregből a váladék nem tud kiürülni. A váladékpangás azért alakulhat ki, mert a gyulladásos folyamatban a csillószőrök mozdulatlanok, nem terelik ki a váladékot. A nyálkahártya megduzzad, az amúgy is elég szűk szájadékot tovább szűkíti. Az üregben pangó váladék a gyógyulás ellen hat, sőt a betegség előrehaladását segíti, ezért szükséges a váladék eltávolítása.

Az arcüregmosás helyi érzéstelenítésben, orron át történik. Elérhető a megfelelő érzéstelenítés. A beavatkozástól való szorongás és az orrban történő manipuláció okozta rossz érzés jelenthet problémát a betegnek, de a kezelés(ek)et követő rohamos javulás miatt érdemes elfogadni!

Légúti gyulladások

KÖNYVAJÁNLÓ

Légúti gyulladások – a náthától a tüdőgyulladásig

Nátha, influenza, tüszős mandulagyulladás, hangszalag-gyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, tüdőgyulladás, COPD. Mikor kell gégész szakorvoshoz fordulni? Mi a fül-orr-gégészeti góc? Mit kell tudni az orrpolipról? Mit kell tudni az antibiotikumok használatáról?

Ára: 1 680 Ft + 990 Ft szállítási költség
Szállítási idő: 5 munkanap
Megrendelhető: Vital Egészségpláza >>

 


Forrás: Dr. Tóta Julianna
dr. Balikó Zoltán

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés