2024. Február 26. hétfő

A tetanusz Magyarországon szerencsére nem jelent veszélyt, az UNICEF adatai szerint azonban a világon minden harmadik percben meghal egy csecsemő tetanuszfertőzés következtében. A megfelelő oltás beadásával mindez megelőzhető lehetne.


A tetanusz napjainkban évente 140 ezer csecsemő és mintegy 30 ezer édesanya fájdalmas és szükségtelen haláláért felelős. Ezek az anyák és újszülöttek fejlődő országok elszegényedett, távoli vidékein élnek, gyakran az amúgy is elégtelen egészségügyi ellátórendszerek hatósugarán kívül.

oltást kapó kisgyermek, tetanusz, oltás

A tetanuszt egy Clostridium Tetani nevű baktérium okozza, amely mindenütt jelen van, és a szervezetbe nyílt sebeken keresztül jut be. A baktérium bekerülését követően neurotoxint termel, amely a tetanusz fájdalmas tüneteit okozza. Megfelelő kezelés nélkül a tetanusszal fertőzött csecsemők több mint 95%-a meghal a fejlődő országokban.

A Tetanusz Toxoidot (TT) tartalmazó védőoltás a betegség megelőzésének biztonságos és hatékony módszere. Ráadásul a két leginkább veszélyeztetett csoportot – a szülő nőket, és újszülöttjeiket – a szülés során a megfelelő higiéniás szabályok betartásával illetve a a köldökzsinór szakszerű ellátásával meg lehet védeni a fertőzéstől.

Ennek ellenére a fejlődő országokban – ahol a nők és a gyermekek gyakran nem jutnak hozzá a szükséges védőoltásokhoz, és a legtöbb szülés otthon, kevésbé optimális higiénés körülmények között zajlik – még mindig nagy a kockázata, hogy az anyák és gyermekeik tetanusszal fertőződnek. A nagy távolság, a korlátozott egészségügyi ellátás illetve annak teljes hiánya miatt gyakran nincs mód a betegség kezelésére. A körülményeket tovább rontja a nyomor, a minimális higiénia, a lakosság alacsony oltottsági-szintje, a rossz földrajzi adottságok és hogy meg kell küzdeni bizonyos kulturális hagyományokkal is. Az esetek száma és a halálozás aránya sok esetben nem is ismert.


Forrás: Vital
2008. 09. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés