2024. Július 25. csütörtök
Mi okozza a hasfájást? -  Ki a hibás? -  Meddig nincs nagy gond? -  Hogyan enyhítsük a fájdalmat?
A hasfájás a csecsemőknél viszonylag gyakori probléma, főként az első három-négy hónapban. Bár a hasi fájdalom szinte mindenfajta betegség velejárója lehet, az esetek közel 90%-ának hátterében nem áll szervi elváltozás. Hogyan enyhítsük a csecsemőkori hasfájást? Megoldások hasfájásra a homeopátiától a masszázsig.

Hasfájás esetén a szülő azt észleli, hogy megváltozik a gyermek sírásának jellege. A csecsemő akkor is sír, ha éhes, ha szomjas, vagy ha a pelenkába ürített széklet és vizelet irritálja; sír, ha melege van, ha fázik, vagy úgy érzi, hogy távol került a biztonságot jelentő anyai, apai gondoskodástól. Ilyenkor a szülő könnyen orvosolhatja a problémát, s a csecsemő általában megnyugszik.

Gyermekkori hasfájás

Mi okozza a hasfájást?

Általában a zsigeri szervek falának feszülése vagy fokozott motilitása (mozgása) idézi elő a fájdalmat. Az előbbire a legjobb példa a túletetés. Szinte hihetetlen, de egy fiatal csecsemő képes testsúlya 1/4-1/6 részének megfelelő táplálékmennyiséget elfogyasztani nap mint nap. Elképzelhető, milyen hatalmas munka hárul a tápcsatornára, az elfogyasztott táplálék továbbítására.

Ha nem büfiztetjük meg a csecsemőt, aki amúgy is hajlamos nagy mennyiségű levegőt nyelni az elfogyasztott táplálék mellé, akkor a gyomor feszülése hasfájás és sírás, illetve nyugtalanság képében mutatkozik meg. A gyomorfal feszülése csökken az eltávozott levegővel, és ennek, illetve a táplálék továbbhaladásának megfelelően a fájdalom és kellemetlen érzés megszűnik. Az étkezés utáni büfiztetés tehát minden babánál fontos, de a különösen mohón evő csecsemőknél érdemes erre evés közben is sort keríteni.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sajnos a legtöbb funkcionális hasfájást maga a szülő idézi elő a helytelen táplálási szokásokkal, az életkori sajátosságok ismeretének hiányában. Előfordul viszont az is, hogy mindezek ismeretében és alkalmazásuk ellenére a gyermek „hasfájósnak” minősíthető, de később „kinövi”.

Ki a hibás?

Igen sok gyógyszer, fűszer és egyéb anyagok is kiválasztódnak az anyatejjel, amelyek elfogyasztása kellemetlen érzést, puffadást, hasfájást, motilitási problémákat okozhat a csecsemőnek. Tehát az anyának is pontosan kell tudnia, hogy mit ehet és mit ihat, ha gyermekét szoptatja. Mindig gondoljunk rá: nem biztos, hogy a „hiba” a gyermekben van! Az alkohol és a dohányzás feltétlenül károsan befolyásolja a csecsemő fejlődését, ezektől tehát a szoptatós anyáknak tartózkodniuk kell!

A szoptató anyának érdemes kerülnie az irritatív fűszeres ételek, valamint a kávé és tea fogyasztását is, és mellőzni az allergizáló hatású, vagy olyan ételeket, melyekre érzékenyebb a baba. Az utóbbi kategóriába tartozhatnak a hagyma-, káposzta- és babfélék; a legfőbb allergizálók pedig a tehéntej, a tojás, a búza, de okozhatnak gondot a citrusfélék és az olajos magvak is.

A fokozott bélműködés hátterében gyakran áll fertőzéses eredetű hasmenés. Igen nagy jelentőséggel bír tehát a higiéniás rendszabályok betartása, a tápszerek, illetve későbbiekben az ételek gondos elkészítése: legjobb, ha a fertőzéseket megelőzzük.

A fokozott bélműködés, a belek vitustánca kólikaszerű hasfájásban nyilvánul meg, ennek hátterében a bélfal feszülése, húzódása áll. A panasz megszűnése a bélműködés normalizálódásától várható. Lázas, gyulladásos esetekben a beleket kísérő nyirokcsomók megnagyobbodása a bélfal vongálásával („meghúzásával”) fájdalmat vált ki, amikor a perisztaltikus hullám tovahalad. Ezt a betegséget Limphodenitis mesenterialis névvel jelölik, és már csak azért is érdemes megjegyezni, mert a jelentkező fájdalom kísértetiesen hasonlíthat a vakbélgyulladás fájdalmához.

Meddig nincs nagy gond?

Nagyobb baj feltehetően mindaddig nincs, amíg a csecsemő súlyfejlődése kielégítő, hetente legalább 15 dkg-ot hízik (ez persze lehet több is), nem hányogat, maximum egyet-egyet bukik (ami normálisan is előfordulhat büfizéskor), székletürítése normális és rendszeres, és a széklet konzisztenciája is megfelelő.

Természetesen minden csecsemő önálló individuum, független egyéniség, nem úgy „működik", mint egy gép, és táplálkozási, súlyfejlődési szokásai eltérőek. A szopós csecsemők ellenállóbbak, védettségi szintjük általában jobb, és táplálásuk is olcsóbb, higiénikusabb – vétek nem élni a szoptatás lehetőségével! Ha anyai okokból nincsen rá mód, mesterséges tápláláshoz kell folyamodni, de legyünk tisztában vele, hogy ez sohasem olyan tökéletes, mint a szoptatás. A székrekedés és a has bal oldalán tapintható székletcsomók is okozhatnak funkcionális hasfájást. A bélférgesség szintén hasfájással járhat; gyermekközösségekben gyakori betegség.

Hogyan enyhítsük a fájdalmat?

A fentieken túl a masszázs és a baba „tornáztatása” is enyhíthetik a hasfájást. Előbbihez a fájós pocakot körkörös mozdulatokkal, az óramutató járásával megegyező irányban simogassuk, utóbbihoz pedig a hanyatt fekvő baba lábait térdben hajlítsuk be, és finoman nyomjuk a has felé.

Az izmokat elernyesztő hatása miatt hasznos a hasra helyezett meleg borogatás, amihez vasalóval felmelegített textilpelenkát, törölközőt, vagy kisebb, géllel töltött, vízben felmelegíthető melegítőpárnát használhatunk.

A patikákban számos, hasfájásra való terméket: végbélkúpot, cseppet, gyógyszert találhatunk. Ezek, illetve a szintén jó megoldást jelentő gyógyteák (főként édeskömény és ánizs) alkalmazása előtt mindenképp tanácsos kikérni az gyermekorvos véleményét, még akkor is, ha vény nélküli szerről van szó, más használ ugyanis a puffadás vagy a székrekedés miatt kialakult hasfájás esetén. Kíméletes, mellékhatás nélküli megoldást jelent a probléma kezelésére a homeopátia. A megfelelő homeopátiás szer és a megfelelő adagolás megtalálásához kérjük homeopata gyermekorvos segítségét.


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés