2024. Július 25. csütörtök
Az amerikai gyermekorvosok szerint a fejtetű kellemetlen ugyan, de nem betegíti meg ténylegesen az embert, ezért a tetűfertőzésben szenvedő gyermekeket nem szabadna távol tartani az iskolától.

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiájának (AAP) legújabb irányelvei szerint igaz, hogy a tetvek viszketést okoznak, betegséget azonban nem terjesztenek, és a rovarok csak kis valószínűséggel terjednek át egyik gyerekről a másikra az osztályban. A fejtetű terjedéséért csak a közvetlen fej-fej érintkezés felelős. Ezért az akadémia szerint egyetlen egészséges gyermeket sem szabad távol tartani az iskolától, illetve megengedni nekik, hogy hiányozzanak az iskolából csak azért, mert fejtetvek vagy serkék vannak a hajában. Az AAP szerint a gyermekeket kezelő orvosok többsége egyetért azzal, hogy nem kellene az iskolába való visszatérés feltételeként megszabni azt, hogy a gyerekek fején ne legyen fejtetű illetve serke. A szakemberek szerint ezen kívül a rutin iskolai tetűszűrés sem csökkenti az állapot előfordulását hosszú távon az osztályokban. A szülőknek viszont továbbra is rendszeresen ellenőrizniük kell otthon gyermekeiket a fejtetű tekintetében, az iskolai védőnőknek pedig megvizsgálhatják a tetvesség tüneteit mutató gyermekeket.

A fejtetű kezelésében az első számú logikus választás az olyan vény nélkül kapható készítmények, amelyek 1 százalék permetrint vagy piretrint (rovarirtó szerek) tartalmaznak. A szülőknek szigorúan követniük kell a használati utasítást az ilyen készítmények alkalmazásakor, és a kezelést legalább kétszer el kell végezniük (körülbelül 9 nap eltéréssel). Mivel azonban ezek a készítmények nem képesek elpusztítani a tetvek petéinek 100 százalékát, a kezelés után kézzel kell eltávolítani a maradék serkéket. Ez meglehetősen sziszifuszi művelet, de a sűrű fogazatú serkefésű megkönnyíti a feladatot.


Forrás: Medipress
2015. 05. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés