2024. Július 22. hétfő
Csak 10%-a pszichés eredetű! -  Hogyan lehet kezelni, gyógyítani? -  Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok -  További segítség

A szégyen és a hallgatás falát kívánja áttörni a Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány, amely azért jött létre, hogy felvilágosító munkával segítse az éjszakai ágybavizeléstől szenvedő gyermekek gyógyulását. Az Alapítvány elsődleges célja, hogy azok a gyermekek is megfelelő szakorvosi kezelést kapjanak, akik szüleik tájékozatlansága vagy egyéb okok miatt soha nem jutnának el orvoshoz.


Csak 10%-a pszichés eredetű!

Az éjszakai ágybavizelés (enurézis, enuresis nocturna)az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelését jelenti. Ez a kórkép az asztma után a második leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, amelyben közel 90 ezer gyermek szenved Magyarországon.

alvó kisfiú éjszakai ágybavizelés bepisilés

A jelenséget kiváltó egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében.

A húgyhólyag kóros elváltozása szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására. Viszonylag gyakran fordul elő gyulladás is, viszont ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg, a korábban már szobatiszta gyermeknél jelentkezik.

A szülők gyakran gondolják – felmérések szerint az esetek 40%-ban –, hogy az éjszakai ágybavizelésnek elsősorban pszichés háttere van. A gyakorlatban azonban az esetek kisebb hányada (10%-a) vezethető csak vissza ilyen jellegű problémára. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért olyan trauma, mint például válás, költözés, kistestvér megszületése. Bár a pszichés eltérések gyakran észlelhetők az enuretikusoknál, ez az eltérés már a következménye a betegségnek, nem pedig az okozója. Éppen ezért, a pszichés eltérések megelőzése miatt fontos az időben elkezdett kezelés (5 éves kor után).

Hogyan lehet kezelni, gyógyítani?

A betegségre alapvetően kétféle kezelési módot fejlesztettek ki az évek során. A nem gyógyszeres kezelési mód lényege, hogy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel érjük el a betegség megszűnését.

Abban az esetben, ha a betegség kiváltó oka a vizeletmennyiséget szabályozó rendszer zavara, gyógyszer nélkül csak nagyon kis százalékban gyógyítható a betegség. A nagy mennyiségű vizelet termelődésének megakadályozására kifejlesztett gyógyszerek orrspray vagy tabletta formájában elérhetők a kis betegek részére.

A sikeres gyógymód megválasztása és a gyermek lehető leggyorsabb gyógyulása érdekében a szülők minden esetben keressék fel a gyermek háziorvosát vagy annak beutalójával a nefrológus szakorvost vagy az országban mintegy 40 helyen működő Enuresis Központok valamelyikét.

Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok

Az Alapítványt azért hozták létre nefrológus szakemberek, hogy tájékoztassák a kis betegek családtagjait a betegség kezelésével kapcsolatos tudnivalókról, a lehetséges gyógymódokról, és a megfelelő kezelés elmulasztása miatt esetlegesen fellépő későbbi problémákról.

A betegség megfelelő gyógyítását leginkább a szülők (esetenként a szakemberek) tájékozatlansága akadályozza. Mivel a szülők jelentős része a betegséget egyértelműen pszichés eredetűnek tekinti, így ha fel is keresik az orvost panaszukkal, az elsősorban pszichiáter, nem pedig gyermek nefrológus, vagy a gyermekorvos. Többen attól tartva maradnak távol az orvosi rendelőtől, hogy a kivizsgálás esetleg fájdalmas lesz gyermeküknek, holott pusztán vizelet fajsúly és vizelet rutin vizsgálattal, valamint a vesefunkció felmérésére szolgáló vérvétellel már önmagában is jól szűrhető a betegség. A fontos tényezőnek számító folyadékfogyasztási szokásokat és a vizeletürítés napi megoszlását pedig naptár vezetésével a szülő maga is tudja követni.

A sikeres gyógyulás gyermeknek és szülőnek egyaránt érdeke.

További segítség

A beteg gyermekek szülei kérdéseiket élőben is feltehetik 06 20/478-53-30-as telefonszámon 9-től 17 óráig, ahol szakember válaszol az érdeklődők kérdéseire.

A www.enuresis.hu, vagy www.szarazejszakak.hu címen, az Alapítvány honlapján az odalátogatók részletesen megismerkedhetnek a betegség okaival, a gyógymódokkal és hasznos tanácsokat kapnak arról, hogyan működhetnek együtt gyermekeikkel a betegség hatékony kezelésében.


Forrás: Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés