2024. Május 23. csütörtök

Éjszakai ágybavizelés gyermekkorban

ágybavizelés, bevizelés, szobatisztaság
1 . oldal
Mikor indokolt az orvosi vizsgálat? -  Az éjszakai bevizelés és a szoktatás  -  Végső esetben
Amikor az újszülött megszületik és felöltöztetik, az egyik legfontosabb "ruhadarab" rajta a pelenka. Ez fogja fel a naponta többször ürülő vizeletet és székletet. A szülők szorgalmasan cserélgetik a pelenkát, ha jó mennyiségű pisit és normális kakit látnak benne. Telik, múlik az idő, másfél-két év múlva már szeretnék, ha a gyermek szobatiszta lenne, szólna, ha vécére, bilire menne. Ez sajnos egyeseknél még hároméves korra sem következik be. Általában a nappali szobatisztaság hamarabb elérhető, de éjszaka még mindig nedves lesz a pelenka, az ágynemű.

Hároméves korig elfogadható, hogy egy gyermek éjszaka még bepisil, másfél éves kor alatt pedig nem is várható a rendszeres éjjel-nappali szobatisztaság. A kényelmes, jó nedvszívó képességű pelenkák kitolták a szobatisztává válás idejét. Egyéni különbségek is léteznek: akinek a családjában (szülők, testvérek között) akadt olyan, aki csak későn lett szobatiszta, annál várható a vizelettartási képesség későbbi kialakulása.

Éjszakai ágybavizelés

 

Mikor indokolt az orvosi vizsgálat?

Ha a vizelet és széklet (esetleg már újszülött korban) folyamatosan ürül, nem pedig szakaszokban, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert valamilyen idegrendszeri (gerincvelői) probléma állhat a háttérben. Ha a vizelet nem jó sugárban ürül, az alsó húgyutak fejlődési rendellenessége valószínűsíthető.

Ha a gyermek betöltötte a hároméves kort, és még soha nem volt szobatiszta, feltétlenül indokolt a részletes szakorvosi kivizsgálás. Ebbe beletartozik a vizelet teljes körű elemzése, ezenkívül a levett vérből meghatározzák a vesefunkciós értékeket, hasi UH-vizsgálattal organikus (szervi) eltérést keresnek a húgyutakban. Szomjazás közben mérik az ürülő vizelet fajsúlyát, hogy megtudják, képes-e a vese a szűrletet kellő mértékben besűríteni.

Az éjszakai bevizelés és a szoktatás

Az a gyermek is vizsgálatra szorul, aki szobatiszta volt, de ismét jelentkezik nála az éjszakai ágybavizelés. Ilyenkor a leggyakoribb ok pszichés eredetű, de súlyos, azonnal kezelendő okok is meghúzódhatnak a háttérben, mint például a húgyúti fertőzés (húgyhólyag- vagy vesemedence-gyulladás), illetve a gyermekkori cukorbetegség.

Az éjszakai bevizelés kezelésére több tanácsot adhatunk. Gyakori életrendi hiba, hogy a gyermek az óvodában, iskolában nem iszik eleget, onnan hazamenve az esti órákban pótolja folyadékszükségletét. Ilyenkor a hólyag nem bírja tárolni az éjszaka kiválasztódó vizeletmennyiséget, és „túlfolyik”. Ezért javasoljuk az esti (18 óra utáni) folyadékmegszorítást. Lefekvés előtt feltétlenül menjen el a gyermek a vécére kiüríteni a hólyagját.

Egyesek húgyhólyagja kisebb az átlagosnál, a záróizom működése nem tökéletes. Ilyenkor a nappali órákban kell a vizelet-visszatartást gyakorolni, az időt minél tovább próbálni elhúzni. A túl mélyen alvó gyermeket éjszaka fel szokták ébreszteni, akkor kimegy a vécére vizelni, de ez a nyugodalmas alvást megzavarja. Vannak ágyba tehető riasztó készülékek, melyek nedvességre hangjelzést adnak, így ébresztve a bevizelő gyermeket és családját is. Szoktak a gyermekekkel naplót is vezettetni a bepisilésekről: mosolygó napocskával jutalmazzák, ha száraz marad az ágy, síró felhővel, ha baj történt. Ez a gyermeknek pszichés motivációt jelent. Pszichológusok is foglalkoznak a lelki problémák miatt bevizelő gyermekekkel.

Végső esetben

Legvégső, indokolt esetben gyógyszereket is adhatunk az éjszakai bevizelések miatt. Aki egy bizonyos agyalapimirigy-hormon csökkent szintje miatt nem lesz szobatiszta, az ezt orrcsepp formájában megkaphatja. Ilyenkor azonban feltétlenül be kell tartani az orvos utasításait a gyógyszer és a mellette adható folyadék mennyiségével kapcsolatban. A húgyhólyag beidegzésére ható szerekkel is lehet próbálkozni, előbb vagy utóbb eredmény várható.


Szerző: Dr. Hidvégi Edit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés