2024. Június 22. szombat
Mi az oka a hereleszállás elmaradásának? -  Miért baj? -  Kezelése
Az egészséges, érett fiú újszülöttekben mindkét here a herezacskóban található. A magzati életben azonban a here kialakulása a szervezet másik területén: a hasüregben kezdődik el. Kialakulását, fejlődését nemi hormonok szabályozzák.

Kevéssé ismert tény, hogy a fiú magzatban a terhesség félideje környékén igen magas, a felnőtt férfiakéval megegyező a vér férfihormonszintje. Ennek a hormonnak (tesztoszteron) hatására a here fokozatosan a vese magasságából a lágyékcsatorna irányába, majd azon a 7. hónapon keresztül hasadva a 7-8. hónapban jut le a herezacskóba. A hormon nemcsak a leszállást idézi elő, hanem hatására időközben a here és a mellékhere növekszik, szerkezetük és kapcsolatuk kialakul.

rejtettheréjűség

Rejtettheréjűségről akkor beszélünk, ha nem található a herezacskóban az egyik vagy mindkét here. Ez az ivarszervi veleszületett rendellenességek közül a leggyakoribb, újszülöttekben előfordulása 4%, 1 éves korú kisfiúkban 0,8%, mert sok gyermekben a here megkésett leszállása a születés után tovább folytatódik. Ez az oka annak, hogy 1 éves korig orvosi beavatkozás nem javasolt, hiszen sok kisfiúnál ez felesleges, mivel spontán rendeződik állapota. Koraszülöttekben érthető módon sokkal gyakoribb a le nem szállt here: az 1800-2500 grammal születettekben 20%, 900-1800 g születési súlyúakban 60%. Egyoldali az esetek mintegy 80%-ban, kétoldali 20%-ban. Egyoldali előfordulás esetén a jobb oldalon gyakoribb.

Mi az oka a hereleszállás elmaradásának?

Az okok két csoportra oszthatók: az első csoportba tartoznak azok, akikben a bonyolult hormonális folyamatokban zavar keletkezett, és az elégtelen hormonhatás miatt rekedt a here vagy a hasüregben vagy a lágyéki területen. Az elégtelen hormontevékenység következményeként a here kisebb, néha csökevényes lesz.

A másik ok: a here leszállási pályája hibás, a here "eltévedt": vagy a gát, vagy a comb irányába haladt az a köteg, amely kijelöli a here leszállásának útját.

Miért baj?

Elsősorban a nemzőképesség károsodása miatt: a rejtettheréjű fiúk egy része nemzőképtelen lesz felnőttkorban. Ennek oka egyrészt az, hogy a rendellenes helyen kb. 3 Celsius fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a herezacskóban, és ez, az állandóan magasabb hő károsítja a spermiumokat. A másik ok lehet a here veleszületetten csökevényes volta.

A rejtettheréjűség egyszerű gyermekorvosi vizsgálattal megállapítható, a gyakorlott gyermekorvosnak nem jelent nehézséget a diagnózis. A esetek 90%-ában a lágyéki területen könnyen tapintható a le nem szállt here. 10%-ban egyáltalán nem tapintható, ekkor vagy a hasüregben helyezkedik el, vagy nem fejlődött ki (veleszületett hiány).

Csak bonyolult műszeres vizsgálattal lehet a hasüregben lévő herét biztonsággal kimutatni, az egyszerű hasi ultrahangvizsgálat erre nem alkalmas. Az úgynevezett mágneses rezonanciavizsgálat (MR) viszonylag jó hatásfokkal dolgozik, biztos eredményt azonban csak a hasi tükrözés, a laparoszkópia nyújt. Ennek során a hasüregbe kis nyíláson át bevezetett kamerával keressük meg a herét, melyet a kamerával összekapcsolt monitoron figyelünk. Ez a vizsgálat műtétnek számít: altatásban, steril műtőhelyiségben végezzük el. Ha a herét megtaláltuk, ugyanazon altatásban a herezacskóba helyezését is elvégezzük.

A le nem szállt herét nem szabad összetéveszteni az úgynevezett ingaherével. Ingahere esetén különböző hatásokra (például hideg hatására) a here felhúzódik a lágyékcsatorna külső nyílásáig, de innen kézzel könnyen lehozható. Ez normális jelenség, ellátásra nincs szükség.

Kezelése

Mint a fentiekből is kitűnik, a nemzőképesség szempontjából igen fontos az, hogy a here normális helyzetű legyen. A kezelés további indokai: a heredaganat kialakulásának megelőzése, kedvező kozmetikai eredmény biztosítása, esetleges későbbi pszichés ártalmak kiküszöbölése. Egymásfél éves korban kezdjük az ellátást. Alapvetően két módszer jön szóba: a hormonkezelés és a műtéti ellátás.

Hormonkezelés: elve, hogy kúraszerűen "utánozzuk", megismételjük a magzati életben egy adott ideig zajló hormonális befolyásolást: az injekciós készítményben a méhlepény (és az agyalapi mirigy) serkentő hormonjait adjuk a gyermeknek, ennek hatására kb. 20-25%-ukban a here a herezacskóba jut, további 10-20%-ban valamelyest lejjebb kerül. A "hormon" kifejezéstől nem kell idegenkedni, a kezelésnek semmilyen mellékhatása nincs.

Műtét: Ha a hormonkúra eredménytelen, vagy eleve a pályájáról "letévedt", a gát felé haladó heréről van szó, a műtét feltétlenül elvégzendő. Optimális életkornak a 2 éves kort tartjuk. A műtéti behatolás megegyező a lágyéksérv műtéti metszésével, és mivel a legtöbb esetben a gyermeknek lágyéksérve is van, egyúttal a sérvműtétet is elvégezzük a herének a herezacskóba helyezése és fixálása mellett. A műtét után néhány napig a kisfiúnak feküdnie kell, hogy a here optimális helyzete megmaradjon, ne csússzon vissza. Nagyon fontos, hogy a műtétet kellő jártassággal bíró gyakorlott orvos végezze, mert a nem kívánt szövődmények a here életképességét befolyásolhatják, és a here ekkor elhalhat. Ezért, ha kétoldali a rejtettheréjűség, két külön műtét során kell a kisfiú állapotát rendezni.


Szerző: Dr. Merksz Miklós

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés