2024. Május 21. kedd
Kutatók véleménye szerint a rendszeresen ágyba vizelő gyermekek rosszabbul teljesítenek az összetett kognitív képességeket vizsgáló tesztek során.

Dr. Chung Kwong Yeung, a Hong Kong-i Kínai Egyetem gyermeksebészeti és gyermekurológiai osztályának vezetője és kollégái 95 ágyba vizelő gyermek kognitív funkcióit vizsgálták (ide olyan képességek tartoznak, mint az intelligencia, rövidtávú memória és a figyelem). 46 hasonló korú, de ágytiszta gyermeket is több, széles körben elfogadott kognitív tesztnek vetettek alá.

ágybavizelés kognitív szellemi képesség

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az ágyba vizelő gyermekek alvásminősége sokkal rosszabb, de paradox módon mégis sokkal nagyobb erőfeszítésükbe kerül teljesen ébernek maradniuk. Mivel az alvás minősége kapcsolatban áll a napközbeni teljesítménnyel, ezért fontos megvizsgálni, hogy van-e kapcsolat az ágybavizelés és a kognitív teljesítmény között. Eddig erre még nem került sor.

Az ágyba vizelő gyermekek csoportjában általában heti öt alkalommal történt „baleset” éjjel. Ők gyengébb eredménnyel teljesítették az értelmi képességeket vizsgáló teszteket. A krónikus ágyba vizelők hosszútávú memóriája és tanulási sebessége is elmaradt kortársaikétól. Hat hónapos gyógyszeres kezelést követően azonban jelentősen javultak a kognitív funkciók, sőt, az elalvás-ébredés képessége és az agyfunkció is.

Az eredmény nagy jelentőséggel bír, hiszen így az ágyba vizelő betegek sokkal többet nyerhetnek annál, mint pusztán a szégyenérzettől való megszabadulást – jelentette ki Stuart Bauer bostoni urológusprofesszor.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés