2024. Február 26. hétfő
Azokat a napsütés okozta bőrkárosodásokat, amelyek később esetleg bőrrák kialakulásához vezethetnek, általában még tizennyolc éves kor előtt szerezzük be. Emiatt különösen fontos, hogy tudjuk, hogy gyermekeinket miként védhetjük meg a későbbi káros hatásoktól, és figyeljünk rá, mikor s hogyan tartózkodnak a nap alatt.

Hat hónapos vagy annál fiatalabb gyereket soha ne tegyük ki a tűző nap sugarainak! Tartsuk őket árnyékban, fejükre tegyünk széles karimájú kalapot, s ha sétálni visszük őket, a babakocsin feltétlenül legyen fedél vagy ernyő. Kétéves korig kérjük gyermekorvos véleményét is a naptejek és más fényvédő szerek használatáról.

Délelőtt 11 és délután 3 között, ha csak tehetjük, ne engedjük a gyerekeket a napra. Tanítsuk meg őket arra, hogy lehetőleg árnyékban játszanak a déli órákban, amikor a napsütés a legerősebb. Fürdést, pancsolást, biciklizést, görkorcsolyázást és más kültéri tevékenységeket inkább ezen az időszakon kívüli órákra tervezzünk.

naptej

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Idősebb gyerekeket már rá lehet szoktatni a fényvédő szerek használatára. Alkalmazzunk kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett termékeket, lehetőleg minimum 30-as, vagy ennél magasabb fényvédő faktorú krémeket (a legmagasabb faktorszám az 50+), naptejeket. Ne használjunk napolajokat, mert ezek némelyike bőrirritáló alkoholokat tartalmaz. Mivel a gyerekek óhatatlanul gyakran megdörzsölik az arcukat, szemüket, a kifejezetten gyerekeknek szánt fényvédő termékek jó választást jelentenek, ezek ugyanis nem csípik a gyermek szemét.

A fényvédőket kb. 30 perccel azt megelőzően kenjük a bőrükre, hogy a napra mennének, s ezt minden 2-3 órában ismételjük meg, még akkor is, ha a felirataik szerint a szerek tovább is bírnák. Ne felejtsük el bekenni a különösen érzékeny ajkakat, fültájékot, az orrot, s hasonlóképpen a kezet, valamint a lábakat sem.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés