2024. Június 24. hétfő

A napfény jótékony és káros hatásai

A gyermekbőrgyógyász szemével
1 . oldal
UV-sugarak -  Fényhatások -  Fénykezelés -  Bőrtípusok -  Festékes anyajegyek -  Fényérzékenység -  Fényvédelem – napégés
Itt a nyár, a szünidő. A gyermekek az iskolai bezártságból kiszabadulnak a levegőre, a négy fal közötti tanulás helyét felváltják a szabadidős sportok, a tengerparti nyaralás, a hegyekben való kirándulás. A mozgás, a friss levegő rendkívül fontos, de milyen veszélyeket rejthet a napfény és a túlzott napozás?

A bőrgyógyászat szakterületébe tartoznak a különböző fény által kiváltott betegségek, de ennek ellenére számos fénykezelő készüléket is használunk a bőrbetegségek gyógyítására. Először ejtsünk szót magáról a napfényről, mely életünk éltető ereje, de ha nem vigyázunk, életünk megkeserítője is lehet.

napfény, fényvédelem, leégés

UV-sugarak

A napfény különböző hullámhosszú sugárzások együttese. Az ultraibolya fény az, ami nem látható, rövidebb hullámhosszúságú sugarak alkotják, mint a látható fényt. Ez az a fénytartomány, mely a bőrrel reakcióba lépve bőrbetegségeket, vagy éppen ellenkezőleg: bőrbetegségek gyógyulását okozhatja. A manapság sokszor emlegetett ózonréteg elvékonyodása azt eredményezi, hogy ez a tartomány kevésbé megszűrten, nagyobb mennyiségben jut el hozzánk a Föld felszínére.

Melyek azok a földrajzi helyek, ahol fokozottan vigyázzunk, mert a napfény sugárzása erősebb? Tengerparton, minél közelebb vagyunk az Egyenlítőhöz, minél jobban a nyári időszakban tartózkodunk a víz mellett. A hegyvidék hasonlóan veszélyes, minél tisztább az idő, minél magasabban vagyunk, és (persze itt is) minél jobban a nyár közepén járjuk a természetet. Tudjuk jól, hogy Ausztrália és a közeli szigetvilág az ózonréteg különös vékonysága miatt a legveszélyesebb, a napos órák száma a legmagasabb a világon, bár erre a területre kevesen jutunk el.

Fényhatások

Ha már a fény elérte a bőrréteget, hogyan védekezik ellene? Egy része visszaverődik, más része elnyelődik benne. Az elnyelődött fény reakcióba lép a bőr sejtjeivel és annak károsodását okozza. Kialakul a pigmentáció, a bőr megvastagszik, súlyos esetben leégés, lepirulás, még súlyosabb esetben hólyagos reakció alakul ki. A bőr sejtjei pigmenttermeléssel védekeznek az egyre fokozódó napsugárzással szemben. Ezt használják ki a korunkban divatos szoláriumok. Pigmenttermelésre, azaz védekező reakcióra kényszerítik bőrünket a "csokoládé szín" elérése céljából. Bőrgyógyászati szempontból nem tanácsos a szoláriumok használata, ha csupán a bőrszín megváltoztatása a cél. Bizonyos esetekben, bőrbetegségek gyógyítására azonban átmenetileg mi is ezt használjuk.

Tekintsük most át először, hogy mikor hasznos a fény, milyen bőrbetegségekben alkalmazzuk gyógyításra.

Fénykezelés

Hogy csak a legismertebbeket említsem: a serdülők gyakori betegsége a pattanásosság rendszerint javul, vagy meg is szűnik a nyári időszakban. Úgyszintén javulásról számolnak be a szülők a gyermekkori ekcéma eseteiben. A pikkelysömör bőrtünetei nagyon jól reagálnak a fényre. A pigmenthiányos (fehér) foltokat is a fénnyel bírjuk pigmenttermelésre. Mindezen betegségekben fontos a bőrgyógyász szakorvos irányítása, ő szabja meg, hogy mennyi ideig, és ha mesterséges fényforrásról van szó, milyen típusú megfelelő az adott betegség kezelésére.

Nyáron általában óvatos napozást ajánlunk a gyermekeknek, télen (mikor a felhős idő a megszokott), rendelkezésre állnak különböző hullámhosszúságú fénykezelő készülékek a bőrgyógyászati osztályon. A fénykezelést szoros ellenőrzés mellett végezzük, minden betegség esetében más-más intenzitás és időtartam a legalkalmasabb a legjobb eredmény elérésére. Kezdetben általában a gyermekeket osztályon kezeljük, számítva a felmerülő kóros reakciókra, majd ezután járóbetegként folytatjuk a kezeléseket.

Bőrtípusok

Minden ember bőre különböző, a szín alapján különböző bőrtípusokat különböztetünk meg az alapján, hogy hogyan reagál a bőr a fényre. A legvilágosabb bőrűek az egyes, a legsötétebb bőrűek az ötös-hatos bőrtípusba tartoznak, de ez utóbbiak már a déli vidékek lakói. Az egyes-kettes bőrtípusúak fehér bőrűek, világos szeműek és szőke, vörös hajúak, esetleg szeplősek, könnyen leégnek. Különösen náluk a sorozatos leégések a bőr nagyfokú károsodásához vezetnek felnőttkorban, melyek hajlamosítanak festékes daganatok és más típusú bőrdaganatok kialakulására. Ezért fontos már a gyermekkorban a fényvédelem.

Festékes anyajegyek

Számos gyermek bőrén láthatunk pigmentált anyajegyeket, tévesen ezeket szemölcsöknek szokták nevezni. Az anyajegyek száma, nagysága és pigmentáltsági foka, azaz sötét színe változó. Az anyajegyek megjelenhetnek már születéskor, de kialakulhatnak később is. Festékes anyajegyek esetén, fokozott fényvédelemre van szükség. Azok az anyajegyek, melyek nagyok, szabálytalan alakúak, sokféle színűek, illetve túlzottan sötétek, kékesfeketék, netán viszketnek vagy bevéreznek, gyakori irritációnak vannak kitéve, rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzésre szorulnak. Semmiképpen sem szabad az anyajegy felszínét megsérteni, vagy azt nem szakorvos által eltávolíttatni! Fenti esetekben sebészi kimetszés javasolt, különösen azért, hogy, utána szövettani vizsgálat készüljön a kivett anyagból a mélyebb rétegek mikroszkópos vizsgálatára. Ha ez sem mutat kóros reakciót, megnyugodhat gyermek és szülő egyaránt.

Fényérzékenység

Vannak gyógyszerek, melyek szedése fényérzékenység kialakulásához vezet. Ezek között vannak antibiotikumok, belső fertőtlenítő szerek. A bőrgyógyászatban használt szerek között a pattanásosság kezelésében alkalmazunk két olyan gyógyszert, mellyel nem tanácsos a napra menni. Ezeket a gyógyszereket próbáljuk a téli időszakban ajánlani, de ha a gyermek állapota ezt megköveteli, nem tekinthetünk el ezektől az egyébként igen jó szerektől. Fokozott fényvédelemre hívjuk fel a figyelmet és átmenetileg csökkentett mennyiséget adunk.

Különböző krémek, kozmetikumok is rendelkezhetnek fényérzékenyítő hatással. Érdemes szakorvos tanácsát kérni ezekben az esetekben is.

Fényvédelem – napégés

Végül, de nem utolsósorban hogyan védekezhetünk a napfény ellen? Legegyszerűbben a négy fal között, de a ruhával való fedés talán jobb megoldás. A különösen fénynek kitett testfelszínek az arc, nyak, dekoltázs, a tarkó, a fül, a lábszárak. Sok jó minőségű fényvédő krém kapható, vízálló és érzékeny bőrűeknek adható egyaránt. A gyermeket táborozáskor, de akár csak egy kirándulásra való felkészítéskor lássuk el fényvédővel, ha együtt nyaralunk, akkor naponta többször tanácsos bekenni a gyermeket vízálló fényvédővel.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a napégés? Forduljunk szakorvoshoz, aki viszketéscsillapítóval, bőrnyugtató krémekkel, komolyabb károsodás esetén belső gyulladáscsökkentővel, fertőtlenítővel kezeli az érintett területet.


Szerző: Dr. Bense Márta

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés