2021. Október 22. péntek
Kutatási adatok szerint az Egyesült Államok naposabb régióiban élők körében ritkábban fordulnak elő a különböző gyulladásos bélbetegségek. Az ilyen betegségek és a napsütéses órák száma közötti kapcsolatot korábban európai kutatások is kimutatták.

A gyulladásos bélbetegségek között a leggyakoribbak a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Ezek rendkívül fájdalmasak lehetnek és időnként műtéti beavatkozást is szükségessé tesznek; kialakulásuk oka ismeretlen.

napfény, gyulladásos bélbetegségek

Az Egyesült Államokban 1976 és 1989 között végzett, több tízezer ápolónő egészségét vizsgáló Nurse's Health Study adatai alapján Dr. Hamed Khalili, a Massachusetts Általános Kórház munkatársa és kollégái megállapították, hogy az északi államok lakóihoz képest a déliekben élőknél 52 százalékkal ritkábban alakult ki a Crohn-betegség és 38 százalékkal ritkábban a fekélyes vastagbélgyulladás. A kutatás kezdetén egyik résztvevő sem szenvedett gyulladásos bélbetegségektől.

„Ennek legvalószínűbb oka, hogy a déli területen élők sokkal több napsütésnek és UV-sugárzásnak vannak kitéve, mint az északiak – nyilatkozta Khalili. – Mint ismeretes, a D-vitamin az UV sugárzás hatására képződik a szervezetben, és javítja az öröklött immunitást, valamint segít szabályozni a gyulladásos folyamatok kialakulását.”

A kutatás részletes leírása a Gut című online szaklapban olvasható.


Forrás: Medipress
2012. 01. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés