2024. Július 25. csütörtök
A köhögés lehetséges okai -  A köhögés típusai, tünetei -  A köhögés diagnosztikája -  A köhögés kezelése -  Mikor forduljon orvoshoz?
Elsősorban a megfázások kapcsán fordulhat elő, de köhögéssel járó gyermekbetegség például az arcüreggyulladás, az asztma, a gégegyulladás, a hörghurut, a tüdőgyulladás és a reflux is.

A köhögés lehetséges okai

Az okok között szerepelhetnek fertőző betegségek és egyéb belgyógyászati betegségek is, így köhögéssel járó megbetegedést okozhatnak a legkülönfélébb vírusok, baktériumok, valamint az immunrendszer betegségei, például az allergia is.

Környezeti ok lehet a passzív dohányzással járó dohányfüst vagy korai életkorban megkezdett dohányzás, a rossz szociális körülmények, valamint az alultápláltság.

GYerekköhögés

A gyermekkori megfázást általában vírusok okozzák, amelyek leggyakrabban náthát vagy torokgyulladást okoznak. A gyermekek viszonylag gyorsan gyógyulnak (4-6 nap).

A köhögés típusai, tünetei

Ugató köhögés (krupp): ijesztően erős köhögés, amely akár éjjel is jelentkezhet. Általában vírusfertőzés okozza. A gége nyálkahártyája kiszárad, begyullad, akár a légutak átjárhatósága is csökkenhet.

Száraz köhögés: általában vírusfertőzések kapcsán jön létre, tüdőgyulladás tünete is lehet.

Váladékos köhögés: arcüreggyulladásra, hörghurutra, illetve tüdőgyulladásra utalhat.

A köhögés diagnosztikája

A köhögés kiváltó okának felderítéséhez a gyermekorvos kikérdezi a gyermeket és a szülőket a tünetekről és a panaszok jellegéről, valamint felveszi a gyermek kórelőzményét. Ezt követően fizikális vizsgálatot végez, ennek része a szájüreg, a torok és a nyak képleteinek vizsgálata. A fizikális vizsgálatot vérvizsgálat és egyéb laborvizsgálatok követhetik, például a köpet vizsgálata vagy allergiateszt. Súlyosabb esetekben sor kerülhet légzésfunkciós vizsgálatra, mellkasröntgenre vagy egyéb mellkasi képalkotó vizsgálatra is.

Az esetek többségében azonban heveny megbetegedésről van szó, amit a gyermek immunrendszere egy-két hét alatt magától, tüneti kezelés mellett is képes gond nélkül leküzdeni. Időnként szükség lehet antibiotikum adására is.

A köhögés kezelése

Krupp esetén fontos a lakás párásítása, rendszeres szellőztetése. Jót tesz az inhalálás és a sok folyadék fogyasztása.

Száraz köhögés esetén segíthet a köhögéscsillapítás, inhalálás, bő folyadékfogyasztás, illetve a lakás levegőjének párásítása.

Váladékos köhögés esetén szükség lehet váladékoldó készítményre az egyéb tüneti kezelés mellett.

A megfázás okozta köhögés esetén antibiotikum adására általában nincs szükség, a tüneti terápia viszont kiemelten fontos: orrcsepp, orrspray, torokfertőtlenítés, lázcsillapítás.

  Később, ha kialakul bakteriális felülfertőződés, szükség lehet antibiotikumra is.   A megfázás megelőzését vagy a tünetek enyhítését segíti a sok pihenés, a bőséges folyadékpótlás, az alapos kézhigiéné, a helyes étkezés, az elegendő mozgás és a vitaminok adása (főként C-vitamin és D-vitamin).   

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyermekkorban jelentkező köhögéskor minden esetben ajánlott orvoshoz vinni a gyermeket, mert lehet, hogy további kezelésre, például antibiotikumra is szüksége van.


Forrás: egeszsegvonal
2023. 01. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés