2024. Április 15. hétfő

Lázcsillapítás gyermekkorban

lázcsillapítás, láz
1 . oldal
Általános tudnivalók -  A hűtőfürdőzés módja -  Borogatás

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A láz a gyermekkori betegségek leggyakoribb tünete, a szervezet védekező reakciója. A tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi, sőt, életveszélyes görcsrohamot is kiválthat. A lázat már az orvos érkezéséig is csillapítani kell!


A normális testhőmérséklet 36-37°C, hőemelkedésről 37-38°C esetén beszélhetünk. A 38-39°C-os testhőmérséklet mérsékelt láznak számít, 39-40,5°C már magas láznak számít, 40,5 °C felett pedig igen magasnak.

Lázcsillapítás gyermek

A gyógyszeres lázcsillapítás mellett a fizikális lázcsillapítás, azaz a hűtőfürdő, a tusolás, a törzs- vagy testborogatás igen régi hőcsökkentő módszerek. 2011-ben a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium javaslata alapján új szakmai protokollt adtak ki a gyermekkori lázcsillapításról, amely a korábbi gyakorlattól eltérően a fizikális lázcsillapító módszerek kíméletes alkalmazását inkább csak magas, azaz 39°C feletti láz esetén ajánlja. E módszerek önmagukban, vagy a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítőjeként alkalmazhatók, és alapvetően a közérzet javítását szolgálják.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A szakmai ajánlás szerint rizikósnak a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 fokos vagy azt meghaladó, a 3-6 hónapos csecsemők esetében a 39 fokos vagy azt meghaladó testhőmérséklete mondható, ilyenkor azonnali kórházi felvétel és kivizsgálás szükséges. (Kivéve, ha a háttérben ismert, magas rizikót nem jelentő esemény, például védőoltás áll.)

Általános tudnivalók

• A lázas gyermeket sohasem szabad magára hagyni. Hőmérsékletét ismételten ellenőrizni kell.
• A fizikális lázcsillapítás alatt ne nyissunk ablakot.
• A lázas gyermeket nem szabad paplannal, vastag takaróval betakarni, mert hőpangás jöhet létre.
• A gyermeket gyakran kínálgassuk kis mennyiségű, langyos folyadékkal (egyszerre 1-2 korty tea, limonádé is elég lehet).
• Mindig legyen otthon a gyermek korának megfelelő lázcsillapító.
• Gyógyszeres lázcsillapítás esetén feltétlenül vegyük figyelembe a gyermek súlyát, korát és e szerint adagoljuk a megfelelő lázcsillapítót.
• Egyes lázcsillapító gyógyszerek kombináltan is alkalmazhatók (egymás kiegészítőjeként), erről feltétlenül kérje ki védőnője, háziorvosa tanácsát.
• Folyamatosan figyeljük a lázcsillapító gyógyszerek lejárati idejét, lejárat előtt célszerű újabb adagot beszerezni.

A hűtőfürdőzés módja

Hűtőfürdőhöz a gyermek számára kellemes hőmérsékletű fürdővizet készítsünk, ebbe ültessük bele, és a vizet fokozatosan hűtsük le 31°C-ra (langyosra). A hűtést úgy végezzük, hogy a hideg vizet kancsóból, nagyon lassan, folyóvízből kis sugárban a kád végében töltjük a fürdővízhez, közben azt állandóan kevergetjük. Hatásosabb, ha a gyermeknek csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet az összekeveredett vízzel folyamatosan locsolgatjuk.

Borogatás

Törzs-, vagy testborogatásnál az eljárás a következő: 38,5-39°C esetében törzsborogatás, 39°C felett a teljes test borogatása javasolt. Törzsborogatásnál a gyermek mellkasára, testborogatásnál a fej kivételével az egész testre (a törzsre és a végtagokra is) állott vizes – szobahőmérsékletű – borogatást tegyünk, melyet 10 percenként cserélgessünk, amíg 38°C alá nem csökken a testhőmérséklet. Célszerű, ha a lepedő alá vízhatlan anyagot (nylont) teszünk, a vizes borogatás fölé száraz ruhát borítunk, hogy az ágynemű ne legyen nedves.

Pusztán a csukló és a boka borogatásával nem lehet megfelelő lázcsillapító hatást elérni, ezért ezt a módszer ne alkalmazzák.


Szerző: Antal Klára
Gyógyhírek
(A Heim Pál Gyermekkórház havilapja)

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés