2024. Június 21. péntek
Holland kutatók szerint átlagosan háromból két elhízott gyereknél már fennáll a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések esélye.

Az amszterdami VU Egyetemi Orvosi Központban végzett kutatás során 307 kórosan elhízott, 2 és 18 év közötti holland gyereket vizsgáltak meg a szakértők a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai: a diabétesz, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukor- és koleszterinszint szempontjából.

Túlsúlyos gyermek

Kiderült, hogy a gyerekek kétharmadánál a vizsgálat idején már legalább egy, a szív- és érrendszeri betegségekre jellemző rizikófaktor kialakult: 56 százalékuknak volt magas a vérnyomása, 54 százalékuknak az LDL koleszterinszintje, 14 százalékuknál mértek abnormális vércukorszintet és kevesebb, mint egy százalékuknál már kialakult a kettes típusú diabétesz. A fiúknál általában fiatalabb korban jelentkezik a jelentős túlsúly, míg a lányokra ennek épp az ellenkezője jellemző. A 12 éves és annál fiatalabb gyerekek 62 százalékánál is kimutatható volt legalább egy kockázati tényező. "Körülbelül minden harmadik gyerek csonka családból érkezett és mindössze egyetlen olyan résztvevő volt, aki valamilyen betegség miatt volt túlsúlyos" – számolt be a megfigyeléseiről dr. Joana Kist van Holthe, az amszterdami VU Egyetemi Orvosi Központ munkatársa. "Nemzetközileg elfogadott irányelvek szerint kellene meghatározni a kóros elhízás jellemzőit és kezelési módszereit. Minél hamarabb felismerjük az elhízásra utaló jeleket, annál nagyobb az esély a járulékos betegségek megelőzésére." A kutatás részletes leírása az Archives of Disease in Childhood című szaklap júliusi online kiadásában olvasható.


Forrás: Medipress
2012. 07. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés