2024. Július 14. vasárnap
Asztmás tünetek nagyobb gyerekeknél -  A csecsemőkori asztma tünetei -  Ezért is fontos a korai diagnózis
Az asztma első tünetei jellemzően 5 éves kor előtt jelentkeznek a gyerekeknél. A nagyobbaknál sem mindig egyszerű a szülőnek beazonosítani az asztma tüneteit, de honnan ismerhetjük fel a csecsemőkori asztmát? A kérdést dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa válaszolta meg.

Asztmás tünetek nagyobb gyerekeknél

Az asztma tüneteit bölcsődés, vagy óvodáskorú gyermekeknél nehéz elkülöníteni bizonyos légúti fertőzés tüneteitől. Olykor épp a légúti fertőzés az, ami előhozza az asztmás tüneteket, szülőként pedig azt gondolhatjuk, hogy csak elhúzódik a fertőzésből történő felépülés.

Csecsemő sír asztma

A kezdetben enyhe tünetek azonban kezelés nélkül rosszabbodhatnak, így mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyermeknél az alábbi panaszok jelentkeznek:

• elhúzódó köhögés, ami légúti betegségeknél fokozódik,

• éjszaka, alvás közben, hideg levegő hatására vagy fizikai terhelésnél – futkározás, ugrálás közben – jelentkező száraz köhögés,

• zihálás, kilégzésnél hallható sípoló hang,

• testmozgás közben jelentkező nehézlégzés, a gyerek kapkodva vesz levegőt, emiatt inkább kerüli a különböző sportolási lehetőségeket,

• mellkasi szorító érzés, fáradékonyság.

A csecsemőkori asztma tünetei

Csecsemőkori asztma tünetei.Csecsemőknél az asztmaszerű tünetek hátterében egyéb légúti betegségek is állhatnak, így ilyen idős gyermekeknél mindenképp ki kell zárni a fejlődési rendellenességeket, pl. hörgő szűkületet, porc gyengeséget, melyek asztmához hasonlóan sípoló légzést, kilégzési nehezítettséget tudnak okozni.

Ebben az életkorban a gyakori refluxos panaszok, illetve az ebből adódó visszatérő bronchitisek hurutos köhögéssel összetéveszthetők asztmával, obstruktív bronchitis-el – magyarázza dr. Somogyi Éva. Az alábbi tünetek esetén javasolt időpontot kérni gyermektüdőgyógyászati kivizsgálásra:

Jellegzetes panasz a ziháló légzés, a sípoló légzési hang, illetve, ha hétköznapi tevékenységeknél, kis megerőltetésre száraz köhögés jelentkezik.

Sokszor hajnalban is fellép a jellegzetes száraz köhögés, nehézlégzés kíséretében.

Súlyosabb állapot, ha a csecsemő zihál éjszaka, így sürgős orvosi segítségre van szükség. Még súlyosabb, ha a csecsemő sápadt, ajkai és körmei kékes színezetűek. Ez már oxigén hiányt jelez, amely kifejezett irritabilitást, zavartságot okozhat.

Figyelmeztető jel, ha a légzése nagyon gyors, erőltetett, a fokozott légzési munka miatt az orrszárnyak mozognak, azaz orrszárnyi légzésük van. Ilyenkor sokszor fáradt, letargikus küllemű és étvágytalan a csecsemő. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Ezért is fontos a korai diagnózis

Nem biztos, hogy a gyermekkori asztmaszerű tünetekből ténylegesen kialakul az asztma, de mindenképpen figyelni kell rá, mert korai kezeléssel lehet a legjobb eredményt elérni.

 A jól kontrollált asztmával a gyerekek életminősége nem változik, a beállított kezelés mellett a sportolásról sem kell lemondaniuk. A kezelés sok esetben nem élethosszig szól, a gyermekkorban jelentkező asztmás tünetek idővel elmúlhatnak, a gyerekek 60-70%-a kinövi az asztmás betegséget.


Forrás: Tüdőközpont
2022. 12. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés