2024. Május 22. szerda
A legzártabb magánóvodáktól a legelegánsabb iskolákig bárhol előfordulhat tetűfertőzés. Bármilyen kellemetlen, ha az óvó- vagy tanítónéni erről értesíti a szülőket, kétségbeesésre semmi ok, hiszen ma már hatékony és diszkrét szerek állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak eltüntetik a hajas fejbőr élősködőit, hanem egy ideig távol is tartják ezeket.

Bár nem szívesen beszélünk erről, de jó tudni, hogy tetű-fertőzés bárhol, bárkivel előfordulhat, még azzal is, aki naponta mos hajat. Teljesen megúszni az óvodás-iskolás évek során vagy a közösségi közlekedést használva aligha lehet, ezért tanácsos felkészülni rá.­ - Gyerekek, felnőttek, férfiak és nők a világ minden táján ki vannak téve a tetvesedés veszélyének. A haj lehet tiszta vagy piszkos, egyenes vagy göndör, sötét vagy világos, a fejtetű jól érzi magát rajta – foglalta össze dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász szakorvos. A fertőzés személyes érintkezéssel, közösen használt tárgyak (például fejtámla, fésű, kefe, sapka) útján terjed egyik emberről a másikra. Különösen gyakran jelentkezik gyermekközösségekben.

A fejtetvek 3-4 mm nagyságú, szárny nélküli, élősködő rovarok, a hajas fejbőrön telepednek meg, az emberi vérrel táplálkoznak. A tetű csak közvetlen érintkezés útján kerülhet át egyik hajról a másikra, hiszen ez a rovar nem ugrik, nem repül és horog alakú lábai miatt csak a hajon mozog otthonosan. Rendkívül gyorsan szaporodik. Serkének nevezett petéjét – amelyből a rovarok 7-8 nap múlva kelnek ki - cementszerű anyaggal ragasztja a hajszálak tövéhez. A legtöbb serke a halántékon és a tarkótájon található, néha átterjed a szemöldökre, szempillára és szakállra is. A serke a hajszál növekedésével a hajas fejbőrtől eltávolodik, elhelyezkedéséből tehát a tetvesség kezdetére következtethetünk. A tetvek fertőző megbetegedést nem terjesztenek, de a nyálmirigyük véralvadás-gátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka a bőrbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okozhat. A viszketés miatti gyakori vakarózás felsebzi a bőrt, ezen keresztül másodlagos fertőzés, gennyesedés, gyulladásos folyamat indulhat meg.

A szülők réme, a fejtetű

A kis élősködők hajból való távoltartásához és eltávolításához Beleznay doktornő néhány jó tanáccsal segít. Érdemes olyan természetes hatóanyagú (például miatyánkcserje, levendulaolaj és teafaolaj tartalmú) rovarűző hajbalzsamot használni, amely a fejbőrre nincs semmiféle kártékony hatással a fejbőrre, de oldja a serkék megtapadását biztosító, cementszerű anyagot, így azok akár fésüléssel, akár a hajszálról körömmel történő lehúzással, könnyen eltávolíthatóvá válnak. Fontos, hogy magas hőfokon mossuk át mindazt, amivel a fej érintkezik (sapka, sál, kabát, ágynemű stb.). Amit nem tudunk kimosni, például a kisgyermek kedvenc „alvós” plüssállatkáját, azt tegyük be 48 órára a mélyhűtőbe, hogy az esetlegesen rajta lévő rovar elpusztuljon. Az egész családot kezelni kell, azokat is, akik nem észlelték magukon a fertőzést. Tanácsos beszerezni egy sűrűfésűt, hogy a kezelés utáni napokban többször alaposan átfésülhessük a hajat, megbizonyosodhassunk arról, hogy az utolsó serke is elpusztult. A rovarűző hajbalzsam a használatot követően is távol tartja a tetvek közeledését. Ha felmerül a tetűfertőzöttség gyanúja, akkor az adott közösségbe menetel előtt kenjük be a tetűriasztó hajbalzsammal a hajat, ne öblítsük ki. Ez kellemes illatú, diszkrét, senkinek nem tűnik majd fel ­- tette hozzá Beleznay doktornő.


Szerző: Kiss Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés