2024. Július 25. csütörtök
Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók -  Vényköteles fájdalomcsillapítók -  Gyermekeknek adható fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleges mellékhatásai
Gyermekek esetében is szükség lehet fájdalomcsillapító gyógyszerek időszakos alkalmazására a jobb közérzetért és a betegséggel járó fájdalom megszüntetésére. Az adagolást illetően nagyon fontos, hogy mindig be kell tartani az ajánlott egyszeri dózist, az ajánlott maximális dózist, illetve a két egymást követő adagolás közti minimális időt. Ezek be nem tartása esetén akár életveszélyes állapot is kialakulhat gyermekénél.  

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

Gyermekeknél a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító hatóanyagok a paracetamol és az ibuprofen. A két hatóanyag együttes alkalmazása gyermekek esetében általában kerülendő.

Ha gyermekének az egyik hatóanyagot tartalmazó készítményt adott, és nem javult az állapota, viszont a következő dózis ugyanabból a hatóanyagból még nem adható be, alkalmazható a másik hatóanyag is, azonban a két hatóanyag folyamatos váltogatását csak orvosi utasítás esetében alkalmazza.

Paracetamol

A paracetamol 1-2 hónapos kortól adható, vagy akkor, ha a csecsemő testsúlya meghaladja a 4 kg-ot. A dózis kiszámolásával kapcsolatban egyeztessen házi gyermekorvosával vagy gyógyszerészével, aki pontosan figyelembe veszi a gyermeke testsúlyát és életkorát.

A paracetamol túladagolása esetén életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki, de az ajánlott dózisban biztonságosan alkalmazható!

Egy hónapos kor előtti alkalmazást illetően kérje ki házi gyermekorvosa tanácsát. Csecsemők és kisgyermekek esetében a gyógyszer szirup formájában adandó, amelyet egy adagolófecskendő segítségével kell a szájba adagolni. Nagyobb gyermekek esetében tablettás kiszerelés is választható, melyet sok vízzel kell lenyelni vagy egy pohár vízben feloldva meginni.

Gyerekgyógyszerek  Ibuprofen

Az ibuprofentartalmú készítmények 3 hónapos kortól (és ha a csecsemő testsúlya meghaladja az 5 kg-ot) adható fájdalom és láz csillapítására. Ha a gyermeke asztmás, kerülje az ibuprofentartalmú készítményeket.

Csecsemők és kisgyermekek esetében a gyógyszer szirup formájában adandó, melyet egy adagolófecskendő segítségével kell a szájába adagolni. Nagyobb gyermekek esetében tablettás kiszerelés választható, amelyet sok vízzel kell lenyelni vagy egy pohár vízben feloldva meginni.    

Acetilszalicilsav

Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszer szedése 12 év alatti gyermek számára nem javasolt. Adása nem javasolt 18 év alatt bárányhimlő vagy influenza tüneteinek enyhítésére, mert fennáll a veszélye egy súlyos, májat és agyat érintő betegség, a Reye-szindróma kialakulásának!

Vényköteles fájdalomcsillapítók

Előfordulhat, hogy gyermekének háziorvosa vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszert ír fel a panaszok kezelésére.

Ha a házi gyermekorvos receptre ír fel gyógyszert, akkor tájékoztatni fogja a szülőt az alábbiakról:

• a gyógyszer teljes neve,

• milyen gyakran alkalmazható az adott gyógyszer,

• a napi maximális dózisa,

• étkezés előtt vagy után kell bevenni,

• a mellékhatások.

Ha gyermekének bármilyen gyógyszerallergiája van, arról feltétlenül tájékoztassa házi gyermekorvosát a gyógyszerrendelés előtt!

Ha gyermekének nehézséget okoz a tablettás készítmények lenyelése, kérje meg az orvost, hogy szirup formájában kapható készítményt írjon fel.

Gyermekeknek adható fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleges mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, a fájdalomcsillapító gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásaik. A leggyakoribb mellékhatások a kiütések, a gyomorfájdalom és a hasmenés. Bármilyen mellékhatás megjelenése esetén feltétlenül tájékoztassa a gyermek kezelőorvosát!

Jegyezze meg, melyik készítmény milyen mellékhatást okozott gyermekének, így a későbbiekben más gyógyszer alkalmazásával a mellékhatások elkerülhetők. 

Mindig kövesse a kezelőorvos utasításait. Ne változtasson a gyógyszer adagolásán, és ne hagyja abba a gyógyszer adását önkényesen!

Bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt olvassa végig figyelmesen a betegtájékoztatót!


Forrás: egeszsegvonal
2023. 01. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés