2024. Április 18. csütörtök
Ha mozgássérült baba születik -  Műtéti megoldás
A gyermek születése minden család életében a legnagyobb öröm. Amikor a csecsemő megszületik, és a szülés körülményei, a szülés levezetése után valószínűvé, majd nyilvánvalóvá válik, hogy agyi sérüléssel született, az egész család élete megváltozik.

Ha mozgássérült baba születik

Miután a szülők mindent el akarnak követni annak érdekében, hogy gyermekük egészséges legyen, rendszerint nem elégednek meg egy szakorvos véleményével, hanem orvostól orvosig, gyógytornásztól gyógytornászig, konduktortól konduktorig járva keresik azt a véleményt, ami leginkább megfelel elvárásuknak. Ha az egyik intézményben a zsugorodások kialakulása után korai műtétet javasolnak, szinte biztosan találnak egy másik véleményt, mely a műtét halasztását, intenzív gyógytorna végzését javasolja. Ez a néhány hónap, vagy akár év, melyet így "elvesztegettünk", a későbbiek során nagyobb műtéti beavatkozást tehet szükségessé.

Magyarországon a szülések 2 ezrelékénél mozgássérült gyerek születik. A betegség kórtörténetében szerepel a szülés elhúzódása, vagy épp rohamos lefolyása, fogó alkalmazása a szülésvezetésnél, mely a csecsemő koponyaűri vérzéséhez vezethet.

Ha a csecsemő a fejlődésben visszamaradt, nem fordul, nem áll megfelelő időben, gondolnunk kell Little-kórra. A már járó gyereknél a leggyakoribb panaszok az alsó végtag kereszteződése, és a hajlított térddel lábujjhegyen járás. A kezelési terv felállításánál fontos megállapítani a gyermek szellemi fejlettségének fokát. Minél erősebb a szellemi elmaradottság, annál nehezebb eredményt elérni. Speciális intézményekben a szülők nagyon korán megtanulhatják azokat a a gyakorlatokat, melyeket a továbbiakban otthon gyerekükkel folytathatnak. A jól megválasztott gyakorlatok végzésével sokszor megelőzhető, vagy csökkenthető a típusos zsugorodások és deformitások kialakulása. Minden esetben törekedni kell a gyerekek önállóvá tételére.

Műtéti megoldás

mozgássérült A mozgássérült gyerekek kezelésében a konzervatív terápia mellett nagyon fontos szerep jut az ortopédiai műtéteknek. Az alsó végtagon a lábujjhegyen járás megszüntetésére az Achilles-ínt hosszabbítják meg. Korábban ezt a beavatkozást nyílt feltárással oldották meg, napjainkban az ún. hárompontos Achillotómiát végzik, mely a bőrön át három speciális ponton keresztül végzett minimális beavatkozást jelent. Ezzel természetesen a beavatkozás időtartama is lerövidül.

A térdek hajlított helyzetben kialakult zsugorodásának műtéti megoldása a hajlított izmok meghosszabbítása. A zsugorodás mértékétől függ, mely izmokat hosszabbítják meg.

A csípőközelítő izomzat egyensúlyzavarának gyakori következménye az alsó végtagok befelé forduló tartása, melyet ezen izomcsoport eredésének hátrahelyezésével oldanak meg. Amennyiben a gyermek önálló járóképessége nem várható, úgy a csípőközelítő izmok átvágását javasolják, ami az alsó végtag keresztezett tartását szüntetheti meg. Ezzel a műtéttel megakadályozható az izomfeszülés következtében kialakult csípőficam.

A felső végtagon ritkábban végeznek műtétet. A kéz funkciójának javítására különböző korrekciós műtétek végezhetők. Szükség esetén a csuklóízület funkcionális helyzetben történő elmerevítése is szóba jöhet.

A kezelés minden fázisában adhatók az izomfeszességet csökkentő gyógyszerek, melyet ideggyógyásszal konzultálva állítanak be. Korábban a gyermekek a műtétek után 3-4 hétig gipszkötést kaptak. Napjainkban a műanyagtechnika fejlődése lehetővé teszi, hogy az ortopédműszerészek segítségével, a gyermekről levett minta alapján elkészített könnyű, levehető műanyag síneket használjanak. A mozgássérült gyermekek műtéti időpontjait minden esetben ortopéd szakorvosnak kell eldönteni. A gyermekek egy része jól megtervezett kezeléssel önállóvá tehető.


Szerző: Dr. Dreissiger Imre
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés