2024. Július 14. vasárnap
A krónikus ízületi gyulladás nemcsak az idősek betegsége, gyakran gyermekek is kénytelenek megküzdeni a fájdalmas tünetekkel. A gyermekkorban előforduló leggyakoribb krónikus ízületi gyulladásos megbetegedés a Juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) 16 éves kor alatt fordul elő, tartós ízületi gyulladás jellemzi, ami fájdalommal, duzzanattal és a mozgás korlátozottságával jár. Okát nem ismerik, a diagnózis felállításakor minden más ízületi gyulladással járó betegséget ki kell zárni.

Az artritiszes gyermekekre hívta fel a figyelmet egy különleges gyógytorna foglalkozás, amit az Artritisz Világnapja alkalmából tartottak az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI). A rendezvényen a szervező Magyar Reumabetegek Egyesülete bejelentette Gyermekreumatológiai betegséggel élők klubjának megalakulását. A hiánypótló közösségi hely rendszeres foglalkozásain szakemberek támogatása mellett oszthatják meg egymással tapasztalataikat a beteg gyermekek és családjaik.  

Nyilvános gyógytorna keretében engedtek bepillantást a kórházban töltött mindennapjaikba azok az artritiszes gyermekek, akik közül többeket kisgyerek koruk  óta kezelnek az ORFI-ban. Meglepetésként Katus Attila is bekapcsolódott a speciális ízületi torna gyakorlataiba, melyet a szülőkkel együtt végeztek a gyerekek. A rendezvényen a Magyar Reumabetegek Egyesülete bejelentette a Gyermekreumatológiai betegséggel élők klubjának megalakulását. A hiánypótló közösségi klub célja, hogy a gyermekek kezelését olyan szakemberek felügyelete és tanácsadása egészítse ki, akik a kis betegek pszichés vezetésében is tudnak segíteni a családoknak. A klubfoglalkozások arra is lehetőséget adnak, hogy az érintettek egymással is megoszthassák tapasztalataikat.

Dr.Orbán Ilonka az ORFI Klinikai Immunológia, Felnőtt és Gyermekreumatológiai osztály orvosa elmondta: „ Az ORFI-ban 2002 óta gyűlnek a tapasztalataink a biológiai terápiás gyógyszerekről a JIA kezelésében, ezek sikere  átütő. Az ORFI szerepe központi a megbetegedés kezelésében: a 80-as évek óta látunk el artritiszes gyerekeket, akik terápiája aztán felnőtt korukban is nálunk, az intézetben folytatódhat.”

Az intézetben a gyógyszeres terápiák mellett elérhetők a gyógytornával, valamint komplex fizikoterápiával kiegészített kezelések is. Nagyon fontos fejlemény, hogy az intézetben elsőként bevezették a Juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) biológiai terápiás regisztert, amely lehetőséget ad a kezelések hatásosságának és mellékhatásainak a követésére is.

A reumatoid artritisz – idült sokízületi gyulladás (RA) – gyermekeket, fiatalokat, idősebbeket egyaránt megtámadhat, és tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. Hazánkban hozzávetőleg 50 ezer felnőttet érint a betegség. Jellemzően 30-50 éves kor között jelentkezik, de a magyar reumatológusok mintegy 1500 artritiszes gyermeket is kezelnek. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet: az RA-s betegek élettartama közel 10 évvel rövidebb az átlag népességénél. A kórformának ma nincs oki kezelése, a betegek állapotának romlása megfelelő terápiával azonban jelentősen lassítható.


Forrás: Magyar Reumabetegek Egyesülete
2015. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés