2017. Április 27. csütörtök

Gyermekpszichológia

Iskolakezdés

A kora ősz jellemzően nem a járványok szezonja, és mégis: a kisiskolás gyerekek szüleinek és az alsó tagozatos tanítónéniknek a tapasztalata szerint szeptemberben kiugróan magas az iskolai hiányzások száma. Hogyan lehetne megúszni ezt az időszakot betegeskedés nélkül?


BŐVEBBEN


masszázs, csecsemőmasszázs

Az érintés, a simogatás fontos tényezője a a szeretet kifejezésének, a masszázs pedig világszerte az egészségmegőrzés jól bevált eszköze. Nem is kérdéses, hogy a csecsemőmasszázs segít abban, hogy gyermekeink testileg-lelkileg kiegyensúlyozottak legyenek.


BŐVEBBEN


Ha úgy vesszük észre, hogy gyermekünk hosszabb idő után sem tud odafigyelni sem az órákon, sem a leckeírásnál, ráadásul más panaszai is vannak, úgy lehet, hogy nem csupán az iskolaundor van a hátterében.


BŐVEBBEN


Iskolakezdés, iskolaérettség
Az iskalakezdéshez nem elég, hogy a gyermek betöltse a hatodik életévét, kellően érettnek is kell lennie a nagy horderejű változásra. Mit is jelent pontosan az iskolaérettség?
BŐVEBBEN


ágybavizelés, enurézis

Ha a gyermek 4-5 éves kora után akaratlanul, vagy néha szándékosan nem megfelelő helyre (ruházatba, ágyba) üríti vizeletét, enurézisről, azaz bevizelésről beszélhetünk. A probléma hátterében szervi és nem szervi, általában pszichés okok állhatnak.


BŐVEBBEN


kisfiú, tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia

Vannak olyan gyermekek, akik bár eszesek, intelligensek, mégis nehézséget jelent számukra az írás, vagy az olvasás elsajátítása, netán a számolással állnak hadilábon. Az időben felismert tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) szakember segítségével korrigálhatók.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Az első intő a szülőnek szól ADHD is állhat a tanulási nehézségek mögött Miről tudható, hogy iskolaérett a gyerek? Dackorszak: Én akarom, én tudom Miért nem alszik a baba? Mackó és mumus: gyermekkori félelmek, szorongások Tanul a gyerek – de hogyan? Apró tünetek jelezhetik, hogy bántják a gyereket az iskolában Ha rosszul alszik a gyerek Fejfájósabbak a veszekedős családok gyermekei Mi a baj a rosszcsontokkal? – A hiperaktivitás Boldog-e a gyerek? Kimutathatóan jót tesz a gyerekek agyának, ha olvasnak neki A dundik szenvednek a legtöbbet az iskolatársaiktól A gyerekek pupillatágulásából következtetni lehet a depressziójukra A kisgyerekek nevetve gyorsabban tanulnak A gyermekorvossal beszélje meg, ha változást lát a gyerek viselkedésében! Az örökbefogadott gyerekek IQ-ja magasabb, mint biológiai szüleikkel élő testvéreiké Mégis, kinek az élete, amit közzéteszünk? Tönkreteheti a gyerek egészségét a tévénézés A szülők hibája, ha a gyerek narcisztikussá válik Önbántalmazás az interneten Mégsem kellene altatni délután az ovisokat? A problémás gyerekek hamarabb kezdenek szexelni Bántalmazott gyerekekből migrénes felnőttek lesznek Klikkek az osztályban A tini anyák gyermekei rosszabbul tanulnak Hóeke szülők: többet ártanak, mint használnak gyermeküknek A szeretethormon segít az autistáknak Minden tizedik gyereknek a tablet az első szava Viselkedési zavart is okozhat az ólommérgezés A zene okosabbá tesz Kapcsolja ki a tévét! Beültethető chip a depresszió ellen Mi jelezheti előre a kisgyermekkori agresszivitást? Okosodik-e a kisgyerek az okostelefontól? A gyerek ösztönös, profi tárgyalópartner Rosszabbak matekból a túlsúlyos gyerekek Hatástalan és ártalmas a gyerek megszégyenítése Gyakori a nemi identitászavar gyerekkorban Felesleges azon aggódni, mennyit alszik a gyerek Túl ijesztőek a klasszikus mesék a gyerekeknek Zsugorítja az agyat a gyermekkori bántalmazás A testi fenyítés agresszívé teszi a gyerekeket A szófogadatlanság betegség is lehet! Egy iskola, ahol az elhízás ellen harcolnak Kinövik az öncsonkító hajlamot a kamaszok Videojátékkal a vizelettartási zavarok ellen Válogatós vagy étkezési zavaros? Rosszul tanul a gyerek? Lehet, hogy keveset alszik! A szülők fele helyesli a testi fenyítést Figyelemzavart okoz Spongyabob Fertőző a tinédzserkori terhesség A világ legidegesítőbb hangja A bulimia egyre inkább a fiúk betegsége Nem alszik a baba, ha baj van a házasságban Extrém módon csonkítják magukat a tinik
Kevésbé problémásak a szoptatott gyerekek Videókból tanulják összevagdosni magukat a fiatalok Jutalomért minden gyerek megeszi a zöldséget A gyerekek is félnek a haláltól Jobb a nővér, mint a báty Félelmeik miatt nem mennek orvoshoz a tinik Boldogabbak az egykék Agresszívabbak lehetnek a vakmerő gyerekek A nehéz születés is állhat a gyermekkori agresszió hátterében A tévés erőszak eltompítja a fiúk érzelmeit Pszichológiai problémák a túl sokat tévéző gyerekeknél Gyakoribb az öngyilkosság a hiperaktív kamaszoknál Genetikai eltérés okozhatja a hiperaktivitást Az öncsonkítás új módja dívik a tinik között Ranschburg Jenő: nyolcéves a legfiatalabb pszichopata gyilkos Gyakrabban dohányoznak az elvált szülők gyermekei Apjuktól is függ a férfiak stresszkezelő képessége Hogyan könnyítsük meg a gyermektől való elválást? Hátráltatja a technológia a kisgyerekek fejlődését Óvodásoknál is előfordul depresszió Hiába sok a kövér gyerek, őket csúfolják leginkább A jutalom mint gyógyszer Agresszívvá teszi a gyerekeket a verés A veszekedés a gyerekkori boldogtalanság fő oka A haiti katasztrófa képei megzavarhatják a gyerekeket A stressz a gyerekeket is érinti A kamaszlányok negyede erőszakosan viselkedik Mindegy, mikor tanul meg a gyerek olvasni Már az anyaméhben elkezdődik a nyelvtanulás Édesszájú gyerekből agresszív bűnöző lesz? Buta lesz a gyerek, ha verik Hazugság nélkül nem megy a gyermeknevelés 6 tényező, amiért gyermeke kibukhat az iskolából Három éves korban is kezdődhet a depresszió Koncentrációs gyakorlatok enyhítik a hiperaktivitás tüneteit Az esti mesénél hasznosabb a beszélgetés Boldogtalan gyerekből beteg felnőtt lesz A génekig terjed a gyermekkori bántalmazás hatása Miért hazudnak a gyerekek? Hogyan tanulnak a babák? Problémásabbak az extrém korán született gyerekek Akiknek tanítani kell az érzelmeket A gyenge olvasás még nem diszlexia Megéri később kezdeni az iskolát? Hogyan ismerhető fel, ha depressziós a gyermek? A virágnak megtiltani...? Szexualitás kamaszkorban Hogyan neveljen türelmes és szófogadó gyermeket? Rossz-e a gyermek? A serdülőkor és a szülők nehézségei Miben tudnak segíteni a mentálhigiéniai rendelésen? Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni! (Serdülőkor) Az egyke trónfosztása: a testvérféltékenység A korai idegennyelv-tanulás Bal kéz – balsors? Rémes műsorok A népszerűség ára Egészségre nevelés az iskolában

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés