2024. Június 24. hétfő
A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói felfedezték, hogy a napi rendszerességgel kávé, tea, vagy üdítő italok formájában fogyasztott koffein a vércukor emelése révén káros lehet a cukorbetegek megfelelő kezelésének eléréséhez.

Dr. James Lane munkatársaival cukorbetegek átlagos napi tevékenységének betegségükre gyakorolt hatásait figyelte meg rendszeres vércukorszint-ellenőrzés segítségével.

cukorbeteg diabétesz kávé koffein

A kutatók 10 olyan beteget vizsgáltak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek, naponta legalább két csésze kávét elfogyasztottak, és betegségüket inzulin nélkül próbálják meg kordában tartani diéta és rendszeres testmozgás segítségével. A vizsgálatban résztvevő betegek hasbőre alá beültettek egy parányi műszert, mely 72 órán keresztül folyamatosan rögzítette a betegek vércukorszintjét.

Minden beteg ugyanazt az üdítőt fogyasztotta el reggel, valamint véletlenszerűen váltakozva hol olyan kapszulát kaptak, melyben négy csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffein volt, hol pedig koffeint nem tartalmazót. Emellett ebédre és vacsorára azt és annyit fogyaszthattak, amennyit akartak.

A kutatók az adatok elemzése során megállapították, hogy a koffein hatására a napi átlagos vércukorszint 8%-kal emelkedett, valamint növekedett az étkezéseket követő vércukorszint-emelkedés mértéke is (reggeli után 9, ebéd után 15 és vacsora után 26%-kal).

„A kávé annyira részévé vált a kultúránknak, hogy elfelejtjük, milyen erős szert (koffein) tartalmaz. Eredményeink alapján azt javasoljuk, hogy a vércukorszint csökkentése érdekében ne fogyasszunk kávét, vagy ha mégis, akkor legalább koffeinmenteset. Eleinte nehéz lehet, azonban nem kerül egy fillérünkbe sem – sőt, még spórolhatunk is – és nincsenek mellékhatásai.” – fejtette ki Dr. Lane.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés