2024. Június 25. kedd

A Kávé - Nikotin - Sültkrumpli háromszög

Minden rosszban van valami jó?
1 . oldal

Teljesítménynövelő kávé

Akár tíztizenöt százalékkal is serkentheti az agytevékenységet a koffein állítják osztrák tudományos kutatások, sõt a fekete leves bizonyos mértékben még a központi idegrendszert is ösztönzi: aktivizálva azokat a hormonokat, amelyek javítják a szív teljesítményét, az anyagcserét, sõt a lélegzést is.

A koffein ezen túlmenõen segíti az agyi vérkeringést is. "Napi négyöt csésze kávé fogyasztása mindenképp pozitív hatásokkal jár,, vélekedtek a bécsi szakemberek, akik arra is rámutattak: egy csésze kávé elfogyasztása után tizenöt perccel már a maximális teljesítõképesség hetvenöt százaléka érhetõ el, egy óra után pedig a teljesítés már százszázalékos. Csak arra kell ügyelni, hogy a hatás mintegy három órán keresztül tart csak. Mindezek mellett pozitív hatása van a kávénak a hangulati ingadozások, illetve a depresszió esetében is. Már egy csésze kávé elegendõ a hangulat újbóli feljavításához. Egy fontos megbeszélés elõtt fél órával egy csésze kávé segít abban, hogy a munkát hatékonyabban és sikeresebben végezzük el mutattak rá a bécsi tudósok.

A nikotin mint gyógyszer

Amerikai kutatók szerint egy nikotinkészítmény enyhíteni tudja az Alzheimerkór tüneteit. A nornikotin nevû nikotinvegyület jótékony hatásait a kaliforniai egyetem kutatói fedezték fel. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy ez az anyag segít megóvni az agysejteket, ezáltal lassítja a szellemi leépülést. A probléma azonban az, hogy a nornikotin egyszersmind mérgezõ is, ezért alkalmazása során komoly mellékhatásokkal is számolni kell. A kérdés tehát adott: valahogyan ártalmatlanítani kell a nikotint. A tudósok hangsúlyozzák, hogy az új eredmény nem a dohányosok káros szokásait kívánja védeni. Noha egyelõre még nem tudják, hogyan lehetne gyógyszer formájában adagolni, de az biztos, hogy nem cigaretták formájában. Deborah Arnott szerint ugyanis a cigarettában elszívott dohány nem tartalmaz semmiféle jótékony vegyületet, a benne található nikotinnal csak ártunk a szervezetnek. Olyannyira, hogy egyes vizsgálatok szerint a dohányosok szellemi képességei gyorsabban hanyatlanak, mint az egészséges életmódot folytatóké.

Nem okoz rákot a sültkrumpli

Nem kell többé aggódniuk a sült krumpli szerelmeseinek: kedvenc csemegéjük mégsem okoz rákot állapították meg milánói és a lausannei egyetem kutatói, Carlo La Vecchia és Fabio Levi. A sütés során keletkezõ, sokáig rákkeltõ anyagként ismert akrilamid tulajdonságait vizsgáló tudósok a Journal of Cancer címû szaklapban publikálták kutatásaik eredményeit: véleményük szerint az akrilamid lényegében ártalmatlan. La Vecchia és Levi szerint a sültkrumplifogyasztás és a rák kialakulása közti összefüggést kimutató eddigi vizsgálatok elsiették következtetésüket: például nem foglalkoztak az elhízás és a rák összefüggésével, ami sokkal valószínûbb, mint az, hogy az akrilamid lenne egyedül a felelõs a betegségekért, és nem inkább a zsíros ételek fogyasztásával járó testsúlyés keringési problémák.


Forrás: MTI/BBC/Index

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés