2024. Július 22. hétfő
A kínai Nemzeti Tudományos Akadémia kutatói nemrég felfedezték, hogy a vörösbor egyik alkotórészének, a resveratrolnak már igen kis mennyisége is elegendő ahhoz, hogy a szervezet érzékenységét fokozza az inzulinnal szemben – legalábbis egerekben.

A cukorbetegség a modern társadalom kényelmes életmódja miatt egyre több embert ér utol. Jelenleg világszerte közel 170 millióan betegek és ez a szám a WHO becslése szerint 2030-ra elérheti a 350 milliót is.

vörösbor resveratrol cukorbetegség

A cukorbetegségnek két fajtája van, az egyik az egyes típusú, azaz inzulinfüggő; a másik a kettes típusú, nem inzulinfüggő, ide tartozik a betegek közel 90 százaléka. A szakemberek szerint a kulcsmozzanat a betegség kialakulásában az, amikor a sejtek érzékenysége csökken a vércukorszintet csökkentő hormonnal, az inzulinnal szemben. Emiatt ez a felfedezés egyszerre jelentheti a kettes típusú cukorbetegség új kezelési és megelőzési módját.

Dr. Qiwei Zhai és munkatársai egereken végzett kutatásaik során felfedezték, hogy a feketeszőlő héjában található anyag, a resveratrol hatékonyan fokozza a sejtek inzulinnal szemben mutatott érzékenységét. A resveratrolról már régóta tudják a szakemberek, hogy serkenti a SIRT1 enzim termelését – most Zhai azt is megfigyelte, hogy az SIRT1 magasabb szintje nemcsak a hosszú élet, a DNS-javítás és az inzulintermelés emelkedése szempontjából előnyös, hanem a sejtek inzulin-érzékenységét is fokozza.

„Eredményeink azt sugallják, hogy a vörösbor fogyasztásának lehetnek hasznos következményei is a cukorbetegséggel szemben, azonban mindenképp szükségesek további vizsgálatok, melyek megállapításunkat alátámasztják. Figyelembe véve az alkoholfogyasztás káros hatásait, sokkal jobb megoldás lenne olyan természetes táplálékot találni, mely gazdag resveratrolban.” – magyarázta Dr. Zhai.

A kutatók bebizonyították, hogy a SIRT1 szintje alacsony az inzulinnal szemben csökkent érzékenységet mutató sejtekben, melyet megerősít az is, hogy ha kémiailag gátolták a SIRT1 hatásának kifejlődését, akkor inzulinrezisztencia alakult ki. „A resveratrol azonban már naponta 2,5mg/kg-os dózisban is fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, különösen olyan esetekben, amikor valamilyen okból eleve fokozott az inzulinrezisztencia. A vörösbor fogyasztása kizárólag ebből a célból egyáltalán nem tanácsos, mivel a biológiai hatás eléréséhez szükséges mennyiségű resveratrol beviteléhez naponta három liter bort kellene meginni” – magyarázta Dr. Zhai.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés