2024. Július 22. hétfő

Kutatók szerint azok a férfiak, akik hetente átlagosan 4-7 üveg vörösbort fogyasztanak, nem ivó társaikhoz képest 52%-kal kisebb eséllyel betegszenek meg prosztatarákban.


vörösbor prosztatarák

Seattle-i kutatók 40 és 64 év közötti férfiak esetében vizsgálták azokat a tényezőket – köztük az alkoholfogyasztást –, melyek befolyással lehetnek a prosztatarák kialakulására. Az alkoholfogyasztásra vonatkozó konklúzióik egybevágnak számos korábbi kutatás eredményeivel: a betegség kialakulásának veszélye és az alkoholfogyasztás összmennyisége között nincs összefüggés. A kutatók most azonban az egyes alkoholfajták szerint is vizsgálódtak, és meglepő eredményre jutottak: a vörösbor fogyasztása kisebb prosztatarák-rizikót jelent. A fehérborral összehasonlítva a vörösnek sokkal több haszna van, és még kis mennyiség fogyasztása is segíthet a megelőzésben, a rákkockázatot pedig minden egyes, hetente rendszeresen elfogyasztott üveg nagyjából 6%-kal csökkenti. A vörösbor emellett különösen védő hatásúnak bizonyult az előrehaladott vagy agresszív rákok esetében.

Azt, hogy miért éppen a vörösbor ilyen áldásos hatású, a kutatók még nem tudják pontosan. A feltételezések többsége azokra a vegyületekre fókuszál, melyek más alkoholos italokban nem, csak a borban találhatók meg, mint pl. a flavonoidok vagy a resveratrol nevű polifenol. Ezek az anyagok antioxidáns hatásúak, emellett néhány úgy tűnik, ellensúlyozza a férfi nemi hormonokat, melyek a prosztatát stimulálják, és szerepet játszanak a prosztatadaganatok kialakulásában is.

Sok orvos vonakodik állást foglalni a tekintetben, hogy az alkoholfogyasztás egészsége-e, mivel attól tartanak, hogy ha az alkoholt jótékony hatásai miatt javasolják betegeiknek, azok túlzásba viszik a szeszek fogyasztását. A mostani tanulmányt publikáló lap, a Harvard Men's Health Watch megjegyzi, hogy a mérsékelt és felelősségteljes alkoholfogyasztás olyan pozitív következményekkel is járhat, mint a szívroham, a stroke, a cukorbetegség vagy a szív- érrendszeri halálozás rizikójának csökkentése.


Forrás: Medical News Today

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés