2024. Február 25. vasárnap
A recept nélkül kapható hormontartalmú táplálékkiegészítők némelyike csökkenti a rákgyógyszerek hatékonyságát, valamint serkenti bizonyos rákfajták, például a prosztatarák progresszióját - adták hírül nemrég amerikai orvosok.

Az USA-beli Délnyugati Egészségügyi Központ urológiai osztályának munkatársai két férfi esetének kapcsán figyeltek fel a különös kapocsra a hormontartalmú táplálékkiegészítők és a prosztatarák között. A két férfi ugyanazt a terméket szedte, egyikük szexuális teljesítményének növelése érdekében, a másik a nagyobb izomtömeg elérése miatt. Néhány hónappal a szer szedése után mindkettejüknél súlyos és agresszív prosztatarákot állapítottak meg.

prosztatarák tabletta táplálékkiegészítő hormon esztradiol tesztoszteron

A termék – amit nem neveztek meg a tanulmányban – tesztoszteront, és egy esztradiol nevű nemi hormont tartalmaz, amely csökkenti a nem-szteroid eredetű anti-androgén szerek hatékonyságát. Ezeket a szereket használják elsősorban a prosztatarák kezelésére.

A kutatók az eredményeket látva levelet küldtek az FDA-nak (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerengedélyezési Hivatal), mely azonnal megkezdte a vizsgálatokat az ügyben.

Az esetet ismertető tanulmány a 'Clinical Cancer Research' című szaklapban jelent meg, és külön kiemeli az orvos-beteg közti kapcsolat fontosságát. „A betegeknek a saját érdekükben kötelességük közölni orvosaikkal, hogy a felírt gyógyszereken kívül milyen szereket szednek még” – nyilatkozta Dr. Claus Roehrborn. „Ezek ugyanis komolyan befolyásolhatják a gyógyszerek hatékonyságát, illetve a betegség kimenetelét.”

Közvéleménykutatások szerint az Egyesült Államokban a lakosság 42-69%-a használ valamiféle táplálékkiegészítőt, legtöbbjük azért, mert úgy hiszik, azok teljesen természetes eredetűek és nem tartalmaznak semmilyen gyógyszert.

„Az ilyen táplálékkiegészítők komoly veszélyt jelentenek az egészségre, így vigyázni kell, mit szedünk. Legjobb, ha a szedés megkezdése előtt konzultálunk orvosunkkal” – tanácsolta Dr. Roehrborn.


Forrás: Medipress
2008. 01. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés