2024. Július 22. hétfő
Dán kutatók szerint a gyermektelen férfiaknak a legkisebb az esélye a prosztatarákra, ugyanakkor ha már valaki édesapa, a betegség kockázata annál alacsonyabb, minél több gyermeke van.

A tudósok már régóta vitatják, hogy vajon az apaság összefüggésbe hozható-e a prosztatarákkal. Korábbi tanulmányok már felvetették, hogy a gyermektelen férfiakban alakul ki legkisebb valószínűséggel a daganat, és azt is megfigyelték, hogy a lányos apákban a betegség gyakoribb, mint a fiús szülőkben.

prosztatarák apaság gyermektelenség rizikó

A probléma tisztázása érdekében a dán Statens Serum Intézet munkatársai 1935 és 1988 között született férfiak egészségügyi adatait elemezték. A vizsgált férfiak között 3400-nak volt prosztatarákja.

Eredményeik azt mutatták, hogy a gyermektelen férfiak körében 16 százalékkal alacsonyabb a daganat kialakulási valószínűsége, mint az apák körében. Kissé meghökkentő módon az elemzés azt is kiderítette, hogy az apák körében viszont minél több gyermeke van egy férfinak, annál kisebb a betegség kockázata. A furcsa eredményeket a kutatók az „egészséges apa” elmélettel magyarázzák, amely szerint egy hosszabb ideig termékeny apa szükségképpen egészségesebben is él, és így kisebb a daganat kialakulásának valószínűsége. A gyermekek neme a tanulmány szerint nem befolyásolja a betegség gyakoriságát.

A Kristian Jorgensen vezette kutatócsoport arra viszont egyáltalán nem tudott magyarázatot adni, hogy vajon mi lehet az oka a gyermektelen férfiak kockázat-csökkenésének. Jelenleg a prosztatarák kockázati tényezői között az etnikumot, az előrehaladott kort és a családi előfordulást tartják számon. Az eredményeket bemutató tanulmányban – amely a Cancer c. szaklap februári számában jelenik majd meg – a szerzők további vizsgálatokat javasolnak a témában.


Forrás: Medipress
2008. 01. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés