2024. Június 23. vasárnap
Reményt keltő kutatási eredmények szerint lehetséges, hogy a prosztatarákos betegek esetében a daganat növekedése lelassítható a szénhidrátfogyasztás csökkentésével.

Az USA-beli Duke Prosztata Központ kutatóinak állatkísérletei, illetve korábbi kutatások kimutatták, hogy a szénhidrátszegény diéta lassíthatja a tumor növekedését. Mivel azonban a kísérleti állatok ennek hatására le is fogynak, és ismert, hogy a súlycsökkenés elvonhatja a daganatot tápláló energiát, nem állapítható meg pontosan, hogy a mekkora a szénhidrátmegvonás szerepe – mondta Stephen Freedland, a Duke Prosztata Központ urológusa, a tanulmány vezető kutatója.

prosztatarák, szénhidrát, szénhidrátszegény, diéta

A kutatók úgy vélik, hogy az inzulin és az inzuliszerű növekedési faktor járul hozzá a prosztatarák növekedéséhez és osztódásához. A szénhidrátok megvonásával csökken a vér inzulinszintje az egerekben, így lassul a tumor növekedése, ez pedig meghosszabbíthatja a betegek életét.

A mostani kísérletben a prosztatatumor-sejtekkel beoltott egereket különféle étrenden tartották. A tapasztalatok szerint azok az állatok, melyek étrendje nem tartalmazott szénhidrátot, 40-50%-kal hosszabb ideig éltek, mint a többiek. Ezek az állatok több kalóriát vettek magukhoz, hogy megtartsák súlyukat. A kutatók azt találták, hogy ha a szénhidrátmegvonás nem jár energiamegvonással vagy fogyással, akkor valóban lassabban növekszik a daganat.

Következő lépésként a kutatók néhány héten belül induló klinikai kísérletek során fogják megállapítani, hogy a prosztatarákos betegeknél a szénhidrátfogyasztás visszaszorítása önmagában lassítja-e a prosztatarák növekedését.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés