2024. Július 16. kedd
A koleszterinszint kordában tartása a férfiak esetében azzal a kedvező hatással is járhat, hogy csökken a prosztatarák kialakulásának esélye – jelentették be amerikai kutatók.

A prosztatarák szabályozásáért egy férfi nemi hormon, a tesztoszteron felelős, melynek fő alkotóeleme a koleszterin. Logikusnak tűnik tehát a következtetés, hogy az alacsony koleszterinszint alacsony prosztatarák-kockázatot is jelent.

kémcső, vérvizsgálat, koleszterin, koleszterinszint, prosztatarák

Egy észak-karolinai kutatás során koleszterincsökkentő sztatinokat szedő férfiak adatait vizsgálták, és kiderült, hogy a gyógyszerszedés hatására a férfiakban a koleszterinszint csökkenésével arányosan alacsonyabb lett a a PSA, vagyis a prosztataspecifikus antigén szintje is. A PSA a prosztatamirigy és a daganat által egyaránt termelt anyag, mely kimutatható a vérben, megemelkedett szintje pedig a prosztatarák jelenlétére utalhat.

Bár a kutatást kis mintán végezték, és ezért a koleszterinszint és a rákkockázat csökkenése közötti összefüggés nem tekinthető bizonyítottnak, szakemberek szerint mégis jó kiindulási alapot jelent, ráadásul azt is igazolhatja, hogy a koleszterin szerepet játszik a prosztata biológiájában.

Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a PSA szintjének mesterséges csökkentése valóban kisebb rákkockázatot jelent, és nem fordulhat-e elő, hogy a vérvizsgálat negatív eredménye ellenére a prosztatarák mégis kialakult.


Forrás: Vital
2008. 05. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés