2024. Június 25. kedd

Csokoládé, a koleszterincsökkentő

koleszterinszint, csokoládé
1 . oldal

A csokoládé újabb jótékony hatását bizonyították be amerikai kutatók, akik szerint az étcsokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.


Dr. John Erdman, az egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi professzora szerint a csokoládé jótékony hatását nagyrészt a hozzáadott növényi szteroloknak és a kakaóban található flavanoloknak köszönheti.

csoki, koleszterin, koleszterinszint

A kutatásban enyhén magas koleszterinszinttel és vérnyomással rendelkező önkéntesek vettek részt. A jelentkezőket két csoportra osztották: az egyik csoport szterollal dúsított csokoládét kapott, a másik csak sima étcsokoládét. A csoportok tagjainak koleszterinszintjét, vérnyomását, testtömegét és szívműködését nyolc héten keresztül kísérték figyelemmel.

A nyolchetes „csokoládé-kezelés” alatt a résztvevők koleszterinszintje jelentősen csökkent, különösen a szterollal dúsított csokoládét fogyasztók csoportjában: itt az összkoleszterinszint átlagosan 2%-kal, a „rossz” koleszterinnek nevezett LDL szintje pedig 5,3%-kal volt alacsonyabb a kutatás végén.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés