2021. Május 17. hétfő
Tény, hogy a csokoládé hizlal, a benne lévő hasznos összetevők miatt azonban sok jótékony egészségügyi hatást is tulajdonítanak neki. Ennek egyike a stroke (agyvérzés, szélütés) kockázatát csökkentő hatása, amellyel kapcsolatban azonban nem egyértelműek a kutatási eredmények.

A stroke-os esetek többségét az okozza, hogy az agyat ellátó erek valamelyikét vérrög zárja el, ezzel gátolva a véráramlás. A csokoládé mellett szóló kutatási eredmények szerint a kakaóban lévő flavonoidok megakadályozhatják a vérrögök kialakulását, ezzel pedig a stroke-ot is.

csokoládé, stroke

A kanadai Hamiltonban lévő McMaster Egyetem tudósai három kutatás eredményeit elemezték. Az első, 44 ezer személy részvételével zajló felmérésből kiderült, hogy hetente egy adag csokoládé elfogyasztása 22 százalékkal csökkenti a szélütés kialakulásának kockázatát. A második tanulmányban 1200 személy vizsgálatából az derült ki, hogy heti ötven gramm csokoládé a felére csökkenti az agyvérzés rizikóját.

A harmadik vizsgálat azonban az édesség egyetlen védő funkcióját sem támasztotta alá. Sarah Sahib kutató véleménye szerint elsősorban azt kellene tüzetesebben elemezni, hogy valóban a csokoládé csökkenti-e a szélütés kockázatát, vagy pedig az eleve egészségesebb emberek fogyasztanak inkább több édességet.

A Sahib és munkatársai áprilisban egy neurológuskonferencián ismertetik eredményeiket Torontóban.


Forrás: MTI
2010. 02. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés