2021. Május 17. hétfő
A kakaóbab-ültetvények csökkenése és az egyre növekvő kereslet miatt hamarosan a csokoládét is a luxuscikkek kategóriájába lehet sorolni – figyelmeztettek szakemberek.

A vidéki területek gazdasági fejlődésével és az erőforrások megőrzésével foglalkozó, ghánai központú Natural Conservation Research Council (NCRC) szerint a világ csokoládéfogyasztásának jelenlegi szintje tovább már nem tartható fenn, ezért az édesség 2030-ra olyan ritka csemege lehet, mint manapság a kaviár – adta hírül az ABC News ausztrál hírportál.

kakaóbab, csokoládé

A kakaóbab hiányát többek között a nyugat-afrikai aszályos időjárással és az indonéziai ültetvényeket megtámadó kártevőkkel magyarázzák.

A Sydney Egyetem kakaószakértője, Jeffrey Neilson szerint a probléma jelentőségét jelzi, hogy csokoládégyárak is próbálnak már közbelépni. „Egyre többen ébrednek rá arra, hogy ami a termelőt érinti, az hamarosan a felvásárlóknál is jelentkezni fog.”

Jelenleg az ültetvényeken – elsősorban a kártevők miatt – csökken a terméshozam, így a bevételek is elmaradnak, és a csalódott gazdák végül más haszonnövények termesztésébe fognak – magyarázta a szakértő.

Az NCRC szerint az ültetvények területének növelését még az is nehezíti, hogy a kakaóbab csak az Egyenlítő közelében terem meg.


Forrás: MTI
2010. 12. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés