2024. Július 22. hétfő

A magas koleszterinszint elősegíti a prosztatarák kialakulását

koleszterinszint, koleszterin, prosztatarák
1 . oldal
A legújabb kutatások szerint a magas koleszterinszint elősegíti a prosztatarák kialakulását és a daganat képződését. A koleszterinszint csökkentésével tehát megelőzhető lehet a betegség.  

A magas koleszterinszint nemcsak az érelmeszesedés és a különböző szívbetegségek kialakulásában játszik szerepet, de bizonyos rákfajták kialakulását és terjedését is segítheti. A zsírokban és koleszterinben gazdag nyugati étrend jelentősen hozzájárulhat a különböző ráktípusok kialakulásához. A prosztatarák esetében különösen fontos megjegyezni, hogy a magas szérum-koleszterinszint a daganat progresszióját segítheti.

koleszterin, koleszterinszint, prosztatarák

Hogy a magas koleszterinszint és a prosztatarák kapcsolatát tisztázzák, Dr. Keith Solomon és kollégái zsírban és koleszterinben gazdag ételeket etettek kísérleti egereikkel. Az állatok vizsgálati adatai szerint a magas koleszterinszint elősegíti a daganatok képződését és terjedését. Ugyanakkor ezetimibe beadásakor a koleszterin tumorra gyakorolt hatása megszűnik, a szer ugyanis blokkolja a koleszterin herékből való felszívódását.

Az ezetimibe ezen kívül blokkolja az angiogenezist is, így a daganatok nem tudnak új véredényeket növeszteni, ami elengedhetetlen a továbbterjedéshez. Ezek alapján valószínűnek tűnik, hogy a koleszterinszint csökkentésével megelőzhető a prosztatadaganatok továbbterjedése.

„A koleszterinszint csökkentése, történjen az diétával, életmódváltással, vagy gyógyszeresen, mindenképpen a páciensek előnyére válik – nyilatkozta Solomon. – Így megelőzhetjük a szív- és érrendszeri problémákat és egyes daganatos megbetegedéseket is.”


Forrás: Medipress
2009. 02. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés