2024. Július 22. hétfő
1 . oldal

Egy kutatás szerint a paradicsom egy bizonyos formájának fogyasztása lehet a kulcs a zöldség prosztatarák elleni hatásának kiaknázásához.


„Sok növény feldolgozott – főtt, reszelt, turmixolt, szárított – formában nagyobb tápértékkel rendelkezik, beleértve a rákmegelőző hatást is. Úgy tűnik, hogy a paradicsom esetében ezt az eredményt leginkább szárított formájának paradicsompürévé hígítása adja” – mondta Valeri V. Mossine biokémia-professzor, a Missouri Egyetem munkatársa.

paradicsom, prosztatarák

A paradicsomkészítmények prosztatarák elleni hatását már több tanulmány gyanította, de a pontos mechanizmust nem tudták leírni. Mossine és munkatársai bemutatták, hogy a FruHis, egy szerves szénhidrát jelenléte a szárított paradicsomban erős védőhatást fejt ki.

A kutatók állatkísérleteik során azt tapasztalták, hogy a prosztatarákot okozó anyagokkal beoltott patkányoknál a paradicsomport vagy -pürét kapó állatokhoz képest azoknak volt a leghosszabb a túlélési ideje, melyeket FruHis-zel dúsított paradicsompürével tápláltak. Utóbbiak esetében a boncolásnál csak 10%-nál találtak daganatos elváltozásokat, míg ez az arány a paradicsomporral etetett csoportban 30%, a csak paradicsompürét fogyasztóknál 25%, a kontrollcsoportban pedig 60% volt.

Mossine elmondta, hogy a paradicsom alapú termékek védőhatása kizárólag a prosztatára érvényes, ami megerősíti az eddigi kutatások megállapításait. A többi rákfajta előfordulása nem volt annyira gyakori, hogy megvizsgálhatták volna. Mossine és kollégái in vitro vizsgálták a FruHis és 14 másik D-fruktóz aminosav rákellenes összetevőit, és azt találták, hogy a FruHis koncentrált formában véd az ellen a DNS-károsodás ellen, mely a prosztatarákhoz vezet. Likopinnal (a paradicsom színanyagával) kombinálva a FruHis 98%-ban megállította a daganatos sejtek növekedését.

„A tanulmányt megelőzően a kutatók a védőhatást az aszkorbinsavnak, a karotinnak vagy a fenolnak tulajdonították. A FruHis lehet a legújabb étkezési antioxidáns. Az ehhez hasonló kísérletek azt sejtetik, hogy a FruHis és a likopin kombinációját meg kellene vizsgálni, mint lehetséges terápiás tumorellenes szert, nem csak mint megelőző módszert.”

Habár Mossine óva intett attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le az állatkísérletekből, „az eredmény újabb szálat hozhat a likopin és a paradicsomból készült termékek hatásáról szóló vitába. Csak az emberkísérletek után mondhatunk biztosat.”


Forrás: Medipress
2008. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés