2024. Június 17. hétfő
Hosszúkás és gömbölyű, piros, zöld és sárga -  Milyen a szép paradicsom? -  A salátának való paradicsom -  A divatos koktélparadicsom
Míg nemrég a paradicsom télen még luxusnak számított, ma már egész évben természetesnek vesszük, hogy a piacon, a közértben és a sarki zöldségesnél is bármikor hozzájuthatunk. Nem mindegy azonban, milyen fajtát választunk, más ideális salátának, és más lecsónak vagy mártásokhoz.

Az egész éves paradicsom-ellátás ára sajnos az, hogy a télen kapható, üvegházban termesztett zöldség zamata össze sem hasonlítható a nyári napsütésben és szabadföldön termelt paradicsomhoz képest. Szerencsére sütéshez-főzéshez bármikor beszerezhetünk jó minőségű konzervparadicsomot, ha pedig a friss zöldség ízére vágyunk, kerüljük a sápadt, kemény, "formatervezett" paradicsomokat, és kérjük meg a zöldségest, hogy a puhábbakat pakolja a szatyrunkba. A puhaságot persze ne keverjük össze a löttyedtséggel...

Paradicsom mennyei

Hosszúkás és gömbölyű, piros, zöld és sárga

A piacon kétféle paradicsomformát lehet látni, hosszúkást és gömbölyűt. A gömbölyű fajták egészen nagyra is meg tudnak nőni, ilyenkor olyan barázdák (gerezdek) alakulnak ki a felületükön, mint a sárgadinnyéknek.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A hosszúkás fajtát szokták befőzéshez ajánlani, mert több a húsos része, kevesebb a magja, leve, és íze is csak a befőzés során válik teljessé. Könnyebb lehúzni a héját, és egyenletesebb méretűek a szemek is. Aki a paradicsom magos részét nem szereti, az friss fogyasztásra is ezt a formát fogja választani. A konzerv-, és a hazánkban is egyre népszerűbb aszalt/szárított paradicsom is szinte mindig hosszúkás. Az apró szemű, édes húsú, leves paradicsomok a szószok és mártások megfelelő alapanyagai.

Szokás a paradicsomot még zölden leszedni, ebből kiváló savanyúságok készülnek, és számos nemzet konyhájában a zöld paradicsom adja az ételek, mártások pikáns savasságát. Amúgy a nemesítők játékaként mindenféle alakú és színű paradicsom létezik: kicsi, nagy, gerezdes, hosszúkás, fehér, fekete és sárga; az egyik legnépszerűbb új forma az apró, körte alakú, sárga paradicsom.

Milyen a szép paradicsom?

Minden egészséges paradicsomra igaz, hogy a szára friss zöld, a termése élénkpiros (kivéve a sárga és lila fajtákét), rugalmas és fényes a héja. Ha nincs rajta a kocsánya, akkor legyünk kritikusak: felmerülhet bennünk, hogy már régen szedték. Ha barnás gyűrűket látunk egy szemen, nézzük át alaposan a választékot, és ha több paradicsomon is előfordul, akkor inkább ne vásároljunk. Ha a paradicsom szárán fehér, lisztszerű bevonatot látunk, az szintén betegségre utal. Előfordulhat, hogy a paradicsom kireped: ez nem csak esztétikai hiba, hanem betegségre utaló jel is lehet. Ha löttyedt, ütődött, esetleg levet is ereszt, akkor rossz helyen keresgélünk.

A hipermarketek polcain sokféle csomagolt paradicsommal találkozhatunk, de a kereskedők szinte sosem feledkeznek meg a látványosan kirakott, ömlesztetve kínált áruról sem. Ha ez a halom nem feltűnően jó minőségű szemekből áll, akkor – az azonnali lecsókészítés esetét leszámítva – jobban járunk a csomagolt áruval. Friss fogyasztásra vagy salátákba mindenképp érdemes csomagolt paradicsomot venni, vagy minőségi árut tartó zöldségárust felkeresni. A nem légmentesen zárt csomagolt paradicsomot tálcával együtt tehetjük a hűtőbe, ott napokig megtartja frissességét.

A salátának való paradicsom

A paradicsomsaláta hallatán a Kárpát-medencében lakójának valószínűleg a hagymaszeletekkel díszített ecetes változat jut eszébe, bár a mediterrán konyha egyre nagyobb népszerűsége miatt ma már a mozzarellával és bazsalikommal színesített, balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolt olasz saláta sem idegen a magyar ízlésnek. A paradicsomnak, pontosabban a salátaparadicsomnak azonban országtól függetlenül mindenhol ugyanolyan kiválónak kell lennie.

A salátának való paradicsom jellemzően nagy bogyójú, gömbölyű, húsos és lédús gyümölcsű. Ha gerezdekre vágjuk, előtűnik többrekeszes metszete. A mediterrán országokban a salátába való paradicsomot szívesen fogyasztják úgy, hogy még félig még zöld, de már érik, pirosodik. Az ilyen bogyónak egyszerre van érettebb és savanykásabb része, így akár természetes édes-savanyú csemegének is nevezhetnénk, és sokak szerint teljesen fölösleges rá ecetet önteni: egyszerűen sóval és olívaolajjal fogyasztható.

Nehéz elképzelni bazsalikom nélkül a paradicsomsalátát – de nem lehetetlen! Aki szereti a fűszeres ízeket, bátran társíthatja számtalan frissen szedett zöldfűszerrel: oregánóval (szurokfűvel), bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel, rozmaringgal, petrezselyemmel, és fokhagymával.

A divatos koktélparadicsom

Az apró szemű, 2-3 cm-es koktélparadicsom különlegesen ízes és illatos bogyói hazánkban is egyre népszerűbb, bár viszonylagos drágasága miatt sokan inkább csak különleges alkalmakkal használják.

Nagyobb testvéreihez hasonlóan a koktélparadicsomnak is több fajtája létezik – kerek, körte vagy szőlő alakú, sárga vagy piros –, itthon főként kerek és piros változatával találkozhatunk. A koktélparadicsom bogyója inkább lédús, mint húsos, belseje csak két rekeszre oszlik, jól vágható és sokáig megtartja a formáját, ezért ideális alapanyag salátákhoz, hidegtálakhoz. Az édesebb, koncentráltabb ízű zöldség a korszerű konyha alapélelmiszereként nem hiányozhat a könnyű salátákból, előételekből, zöldséges tésztákból vagy a frissensültek mellől sem.


Forrás: gyumolcs-zoldseg.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés