2021. Október 18. hétfő
A 75 év fölötti férfiak többsége számára nem kockázatos, ha nem vesznek részt prosztatarákszűrésen – közölték amerikai kutatók.

Ha vérvizsgálat során 3-nál kisebb prosztataspecifikus antigén (PSA) értéket állapítanak meg idősebb férfiaknál, akkor biztonságosan elhagyható a későbbi szűrés – állapítják meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársai a Journal of Urology című szaklap áprilisi számában megjelenő tanulmányukban.

prosztatarákszűrés, prosztatarák, PSA

A prosztata által termelt PSA fehérje vérben mért mennyiségének növekedése a prosztatában kifejlődő tumorra utalhat. Értékét milliliterenként nanogrammban adják meg az orvosok.

A megállapításra a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) öregedést vizsgáló tanulmányában résztvevő 849 amerikai férfi adatait elemezve jutottak a kutatók. Megállapították, hogy azok közül a 75 év fölötti férfiak közül, akiknek PSA értéke kisebb volt 3-nál, senki nem halt meg prosztatarákban a követés időtartama alatt.

A szakemberek javasolják, hogy azok, akiknek PSA értéke 3 felett van, életkortól függetlenül rendszeresen járjanak szűrésre.


Forrás: MTI
2009. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés