2022. Augusztus 15. hétfő

Fókuszban: A koffeinfogyasztás

koffein, kávé

A koffein a növények természetes védelmét szolgáló anyag, mely jellemzően növeli az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt.


BŐVEBBEN


szoptatás, koffein
Mivel a csecsemők anyagcseréje nem tudja megfelelően feldolgozni vagy kiválasztani a koffeint, a szoptató édesanya kávéfogyasztása következtében felhalmozódhat a babák szervezetében, ami éberséget, ingerlékenységet és egyéb tüneteket okozhat. Ezért a koffein fogyasztása nem ajánlott a szoptatás időszakában.
BŐVEBBEN


koffein, ösztrogénszint
A koffein fogyasztása rassztól függően befolyásolja a reproduktív életkorban lévő nők ösztrogénszintjét, állapították meg amerikai kutatók. A hormonszint-változások befolyásolhatják bizonyos daganatok kockázatát.
BŐVEBBEN


koffein
A sok koffeint fogyasztó nőknek olykor több időbe telik a teherbe esés. Amerikai kutatók szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a koffein a petevezetékekben fékezi az izmok összehúzódását, ezáltal akadályozhatja a petesejt petefészekből méhbe vezető útját.
BŐVEBBEN


koffein, fejfájás
A koffein gyeseknél fejfájást okoz, míg másoknál megelőzi azt – állapították meg norvég kutatók több mint 50 ezer ember tanulmányozása során.
BŐVEBBEN


koffein, hallucináció
Azok az emberek, akik sok koffeint visznek be szervezetükbe, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak akusztikus és vizuális hallucinációs élményeket – derült ki a Druham Egyetem kutatásából.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés