2024. Június 25. kedd
Amerikai kutatók megállapították, hogy napi 3 csésze kávé fogyasztása megelőzheti a petefészek rákos elváltozását, ugyanis ötödére csökkentheti a betegség kialakulásának megjelenését. A kávé jótékony hatása még inkább érvényesül azoknál a nőknél, akik nem szednek hormontartalmú gyógyszereket.

A kutatók 1976 és 2004 között 122 000 amerikai ápolónő esetében vizsgálták az életmódjuk és egészségi állapotuk közti összefüggést. A vizsgálat részeként Dr. Shelley Tworoger 80 000, petefészekrákban szenvedő nő étrendjét hasonlította össze.

koffein kávé petefészekrák

Tapasztalatai szerint azoknál a nőknél, akik legalább 3 csésze kávét ittak naponta, 20%-kal kevesebb volt a rákos megbetegedés aránya, mint kávét nem fogyasztó társaiknál. Mindent egybevetve a legjobb eredményeket a kutatás során azok a nők érték el, akik a kávé fogyasztása mellett nem szedtek hormontablettát, és nem jártak hormonkezelésre sem. Míg az előbbieknél a betegség kialakulásának lehetősége 35%-kal csökkent, utóbbiaknál 43%-kal.

A kutatók tehát fordított arányt figyeltek meg a koffeinbevitel és a rák kialakulása között, de egyelőre még számukra sem teljesen világos, mivel magyarázható az, hogy a koffein védelmet nyújt a petefészekrák kialakulásával szemben, ezért Dr. Tworoger további vizsgálatokat szorgalmaz. Az amerikai rákkutató, Josephine Querido szerint korábbi tanulmányok eredményei ellent mondanak a most feltárt összefüggésnek.

A kávéfogyasztás haszna és kockázata hosszú ideje képezi vita tárgyát. Korábbi kutatások például azt állapították meg, hogy csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a cukorbetegség, az epekő és a köszvény kialakulásának kockázatát, míg más tanulmányok pedig a kávé káros hatásaira hívják fel a figyelmet. Ezek szerint túlzott fogyasztása többek között szorongáshoz, alvászavar és palpitáció (szívdobogásérzés) kialakulásához vezethet, és növeli a koraszülés esélyét is.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés