2024. Július 15. hétfő
A hormonpótlásról -  Milyen vizsgálatok után szabad? -  Milyen módszerekkel lehetséges? -  Milyen előnyei és veszélyei vannak?
Az élet előrehaladtával a szépség és a harmónia iránti igény nemhogy csökkenne, sokkal inkább növekszik. Fájdalmas ellentmondás ugyanakkor, hogy a bölcsebbé váló személyiség szembesülni kénytelen a ténnyel: a rózsás bőr, a ruganyos járás, a kifogyhatatlan energia, egyáltalán az a kimondott "makkegészség" bizony néha már csak emlékként van jelen a hétköznapokban. Persze nem mindenkinél. Elég egy érettségi találkozó, egy portréfilm a híres színésznőről, egy meghökkentő találkozás a régi barátnővel és máris itt a kérdés: hát rajta nem fog az idő?

A hormonpótlásról

A klimax szinte valamennyi kedvezőtlen következménye előnyösen befolyásolható azáltal, hogy a kieső hormonokat valamilyen módon kívülről juttatjuk be a szervezetbe. Az ország bármely területén elérhetők azok a központok menopauza ambulanciák , amelyekben a kérdésben jártas nőgyógyászok (szükség esetén belgyógyász vagy reumatológus szakmai tanácsait is igénybe véve) végzik a hormonpótló kezeléssel kapcsolatos komplex munkát.

klimax, menopauza

Milyen vizsgálatok után szabad?

Hormonpótlás elindítására a beteg kérése alapján, előzetes részletes kivizsgálást követően és a kezelés mellett, illetve az ellene szóló érvek gondos mérlegelését követően kerülhet csak sor.

Egy-két megbetegedés fennállása esetén abszolút ellenjavallt a hormonpótlás alkalmazása. Más betegségek meglétekor csupán nagyobb körültekintés szükséges a hormon adagolása során. A menopauzás nők legnagyobb részénél azonban nyugodtan meg lehet kezdeni a kezelést, ha az előzetes vizsgálati eredmények ezt lehetővé teszik.

Az ambulancián jelentkező nő előzményeinek, tüneteinek részletes kikérdezése és rögzítése után körültekintő nőgyógyászati vizsgálat következik. Meghatározásra kerülnek a legfontosabb laboratóriumi paraméterek, ultrahangvizsgálat is történik a belső nemi szervek állapotának megítélése céljából. Szükséges az emlők mammográfiás szűrése, illetve a csontállomány felmérése. Amennyiben az adatok ebbe az irányba mutatnak, megkezdhető a gyógyszer adagolása, de a megadott időközökben indokolt ellenőrzés a kezelés folyamán mely akár évtizedekig is tarthat végig szükséges.

Milyen módszerekkel lehetséges?

Hormonpótlásra használatban vannak egy komponensű vagy összetett hormontartalmú tabletták, melyeket folyamatosan vagy időnkénti szünetek közbeiktatásával kell szedni, alkalmazható bőrön át felszívódó tapasz, krém, hüvelyen át a szervezetbe kerülő gél. Akit zavarnak a menzesz visszatérése és az ezzel kapcsolatban esetleg meglévő kellemetlenségek, szedhet olyan készítményt is, amely a menstruációt nem állítja helyre. (Főleg idősebb korosztályban jön ez szóba.)

Milyen előnyei és veszélyei vannak?

Igaz, hogy felmérések szerint hosszú időn át hormonpótlást alkalmazva némileg fokozódhat az emlőrák kialakulásának valószínűsége, a rendszeres kontrollvizsgálatok ennek időben történő diagnosztizálását és ezáltal a folyamat kezelését is biztosítják, így a hormon adásának számtalan, egyértelmű előnye minden bizonnyal nagyobb súllyal esik latba a gyógyszerelés elkezdésével kapcsolatos döntés meghozatala előtt.

Már néhány hónapos hormonpótlást követően testileg-lelkileg szinte újjávarázsolt, a szó szoros értelmében megfiatalodott, kiegyensúlyozott, régi teljesítőképességét visszanyert, emberi kapcsolataiban megújult nő jelentkezik orvosánál a menopauza-szakrendelésen, nem kis sikerélményt szerezve a kezelő team valamennyi tagjának, de talán leginkább magának a "betegnek" és hozzátartozóinak.

És még nem is említettük az érrendszer védelmével, a csontvesztés feltartóztatásával járó, hosszú távú pozitívumokat, amelyek teljességükben természetesen csakis a kezelési protokoll előírásainak következetes alkalmazása mellett alakulhatnak ki.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés