2023. Szeptember 29. péntek
1 . oldal
A kombinált hormonpótlás mellrák kialakulásában játszott hosszú távú hatásait vizsgálva kutatók megállapították, hogy a tabletták szedése növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

A bejelentés nyomán többen kételkedésüknek adtak hangot, abban azonban az összes szakember egyetértett, hogy a menopauzával járó tünetek enyhítésére a nők minél kisebb dózisban és a lehető legrövidebb időtartamig részesüljenek a kezelésben.

mellrák, hormonpótlás, menopauza

A tanulmány egy 2002-es keltezésű, Women's Health Initiative címet viselő tanulmányban leírtakat kutatta tovább. Az eredeti tanulmányban foglaltak szerint a kezelésben részesülő nőknél nagyobb volt a stroke, a szívbetegségek és a mellrák kialakulásának veszélye. A jelentést követően nők tömege hagyott fel a szer szedésével, s jelentősen visszaestek az eladások. Pár évvel később csökkent a mellrákos betegek száma, szakértők pedig egyértelműen bizonyítottnak látták, hogy a tabletták okozták a betegséget.

Dr. Rowan Chlebowski, a Los Angeles Biomedical Research Institute és más kutatók által is kielemzett adatok azt mutatták, hogy az összefüggésnek valós alapja lehet. A tudósok több ming 41 ezer, egy másik kutatásban résztvevő nőt is vizsgáltak.

Ugyanakkor többen úgy vélték, hogy a mammográfiai vizsgálatok 5%-os visszaesése okozta a diagnosztizált mellrákos megbetegedések számának esését, Chlebowski és kollegái azonban nem találtak bizonyítékot erre.

A tablettákat gyártó gyógyszercég ugyanakkor megkérdőjelezi a tanulmányban levont következtetéseket. „Nem adnak magyarázatot arra, miért van jelen továbbra is tartósan a mellrák, ha a kezelések száma folyamatosan csökken” – nyilatkozta a vállalat szóvivője, akivel a nemzetközi menopauza társaság is egyet ért.

„A mellrák visszaszorulása legalább három évvel az eredeti jelentés előtt elkezdődött” – olvasható a társaság által kiadott közleményben. „A mellrák évek alatt alakul ki, és jut el arra a szintre, amikor már kimutatható. Ez legkevesebb 10 évet jelent. Amennyiben a kombinált hormonkezelés mellrákhoz vezet, még egy ideig nem lehetne kimutatni a betegség visszaszorulását” - állítja a társaság.


Forrás: MTI
2009. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés