2022. Október 01. szombat
A mellrák kezelésére kifejlesztett generikus szer, a tamoxifen egy vizsgálat szerint segíthet csökkenteni a tüdőrákban való elhalálozást is. Mindez alátámasztja azt az elméletet, hogy az emlőrákhoz hasonlóan a tüdőrák kialakulásában is szerepe lehet az ösztrogén hormonnak.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ösztrogénpótló terápiában részesült, változó korban lévő nők esetében megnő a tüdőrák miatt elhalálozás kockázata. Az ösztrogén hormon elősegíti azoknak a mellráksejteknek a növekedését, melyek ösztrogénreceptorokban gazdagok. A tamoxifen gátolja ezt a hatást.

mellrák, tüdőrák, ösztrogén

Arra a feltevésre építve, hogy az ösztrogén blokkolása csökkentheti a tüdőrák halálozási kockázatát, svájci és francia kutatók 6655 mellrákos nő esetében vizsgálták a tüdőrák előfordulását és halálozását.

Az 1980 és 2003 között megbetegedett nők mintegy fele, 3066 beteg kapott tamoxifent emlőrákjára, és az adatok szerint a 2007 decemberéig tartó utánkövetési időszakban közülük 87 százalékkal kevesebben haltak meg tüdőrák miatt, mint általában a lakosság körében.

„Eredményeink alátámasztják azt a feltevést, hogy a létezik hormonális hatás a tüdőrák kialakulása esetében. Ezt sugallják azok a felfedezések is, amelyek kimutatták az ösztrogén és a progeszteron receptorok jelenlétét a tüdőrákos esetek jelentős hányadában” – hangoztatta Elisabetta Rapiti, a Cancer című orvosi szaklapban megjelent tanulmányt készítő csoport vezetője.

Rámutatott: ha a jövőben vizsgálatok igazolják eredményeinek, és kimutatják, hogy az ösztrogén elleni szerek javítják a tüdőrákbetegek életesélyeit, ez jelentős hatással lehet a betegség klinikai kezelésére.


Forrás: MTI
2011. 01. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés