2024. Július 18. csütörtök

Petefészek nélkül nagyobb a tüdőrák veszélye

tüdőrák, petefészek, hormonok
1 . oldal
Kétszer nagyobb eséllyel lesz később tüdőrákjuk azoknak a nőknek, akik petefészek-eltávolításon esnek át – derült ki egy kanadai kutatásból.

A Montréal-i egyetem kutatói tüdőrákos és egészséges nők adatainak összehasonlításából vonták le a következtetést, ami Anita Koushik, a kutatás vezetője szerint különösen azokra a nőkre igaz, akiknek mindkét petefészkét eltávolították.

tüdőrák, petefészek

A megvizsgált, nem tüdőrákos nőknek átlagosan 50 évesen maradt el a menstruációjuk, ezzel szemben akiknél sebészi, vagy egyéb beavatkozás – például besugárzás vagy kemoterápia miatt – leállt a petefészek hormontermelése, azok sokkal korábban, már 43 évesen változókorba kerültek.

„A petefészkek eltávolítása miatt túl korán és drasztikusan gyorsan csökken az ösztrogén szintje. Ezeknél a betegeknél a műtétet követő hosszútávú hormonpótló kezelés is szerepet játszhat a tüdőrák kialakulásában” – kommentálja Jack Siemiatycki professzor.

Koushik szerint kutatásuk igazi jelentőségét a dohányzási szokások részletes feltérképezése adja, „részben a dohányzás és a tüdőrák összefüggése miatt, részben mert a dohányosoknak általában alacsonyabb az ösztrogénszintjük. Jelenlegi tudásunk szerint a cigaretta anyagai nemcsak önmagukban rákkeltőek, azok hatását egyéb tényezők is felerősíthetik. Ez a kutatás rámutat arra, hogy a hormonok is szerepet játszhatnak a folyamatban.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés